EU: a legtöbb ökológiai áru Kínából érkezik

Mennyiségét tekintve 2019-ben az EU-ba irányuló ökológiai áruk behozatala döntő többségében Kína, Ukrajna és három banántermelő országból történt.

Az EU Bizottság második alkalommal tette közzé az EU-ba irányuló ökológiai behozatalra vonatkozó statisztikákat az un. Traces adatbázisból. Ennek alapján összesen 3,24 millió tonna ökológiai terméket vettek nyilvántartásba 2019-ben. Ez körülbelül azonos az előző év adataival.

Az egyes árucsoportok számai is érdekesen alakultak. Miközben a szójapogácsa állati takarmányként történő behozatala 2018-ban hatodával nőtt, addig a napraforgómag, a búza, az alma és a burgonya behozatala jelentősen csökkent.

Az ökológiai termelésben tartott állatok számára a takarmányellátás mennyiségi vonatkozásában Kína a legjelentősebb importforrás, 433 000 tonnával, mely az összes behozatal nyolcadának felel meg. A legjelentősebb kínai termék az állati takarmányozásra szánt bio szójaliszt, mely az összes Kínából történő behozatal 77%-a. A szójababtermesztés Kínában GMO-mentes, alacsony a szennyeződés kockázata és a növényből készült olajos liszt is olcsónak számít. Kína piaci részesedése itt 82%, India és Ukrajna messze elmaradnak a második és harmadik helyen.

A kínaiak fontos szerepet játszanak más olajos magvak szállításában is, mint például a szezámmag és a földimogyoró, továbbá a méz és a zöldségek terén is. Az Európai Unió magtára azonban Ukrajna, ahonnan az EU bio importjának egytized része, 338 000 tonna áru származik. Egyharmados piaci részesedésével a legfontosabb búza-beszállító ország, az összes többi gabonaféle (a rizs kivételével) háromnegyedét is Ukrajna biztosítja. Más olajos magvak, például napraforgó esetében a fő beszállító Törökország, ahonnan az olajos magvak egynegyede, a búza egyötöde és a fennmaradó gabonafélék egytizede érkezik az EU-ba. Ezek a termékek (a sárgabarack, a füge és a mogyoró kivételével) nem Törökországban teremnek, hanem Oroszországból, Kazahsztánból, Moldovából és más országokból származnak.

Sajnálatos módon az anonim árukhoz köthető csalások valószínűsége nagy, mint azt az utóbbi években számos esemény bebizonyította. Ennek eredményeként ezeknek a termékcsoportoknak a törökországi behozatala a 2018. évihez képest 2019-ben jelentősen csökkent. Az Egyesült Arab Emírségekből importált gabona mennyisége a korábbi 36 600 tonnáról nullára csökkent, mivel feltehetően szintén teljes mértékben csaláson alapult. Ezen változások fő haszonélvezője Kazahsztán, amely megduplázta az EU-ba történő közvetlen búza beszállításokat és most 30%-os piaci részesedéssel rendelkezik.

A csalás valószínűsége azonban továbbra is magas. Erre egy interjúban Arsen Kerimbekov, a Kazahsztáni Biogazdálkodók Szövetségének elnöke világított rá. A banán triót alkotó Dominikai Köztársaság, Ecuador és Peru az importlistán a harmadik, a negyedik és az ötödik helyet foglalják el. Ennek fő oka az ezekből az országokból behozott nagy mennyiségű banán.

Kávé esetében Peru és Honduras a legfontosabb ellátó országok, a kakaó elsősorban a Dominikai Köztársaságból, Peruból és Sierra Leonéból származik, Kongó és Uganda szintén nagyobb mennyiségeket szállít.

Amit az áttekintés nem magyaráz, az egy további meglepő visszaesés. 2018-ban az Egyesült Államok 148 000 tonna bio rizst szállított az EU-nak, ami a teljes mennyiség kétharmadát jelenti, 2019-ben pedig ez nulla tonnára csökkent. Más ellátó országok, Pakisztán, India és Thaiföld nem tudták ezt kompenzálni, így a rizsbehozatal 2019-ben 67 százalékkal esett vissza.

https://organic-market.info
(Biokultúra 2020/4-5)