EU Biztos kampányol az ökogazdálkodás mellett

Az EU új mezőgazdasági biztosa, Janusz Wojciechowski arra törekszik, hogy az ökológiai gazdálkodást normává tegye. Ezt a lengyel politikus jelentette be a Bund für Ökologische Lebensmittelwirtschaft, BÖLW (Ökológiai Élelmiszer-termelési Szövetség) fogadásán a berlini Zöld Héten. Ezenkívül megígérte az ökológiai élelmiszerekre vonatkozó cselekvési terv kidolgozását. A biztos a rendezvény során kijelentette: álma az, hogy az összes európai mezőgazdaság ökológiai legyen, továbbá az EU közös agrárpolitikája (KAP) második pillérének lehetővé kell tennie az ökológiai gazdálkodás erőteljes fejlesztését.

„Meg kell reformálnunk a közös agrárpolitikánkat, és mezőgazdaságunkat környezet-barátabbá, éghajlat- és állat-barátabbá kell tenni” – hangoztatta és e hozzájárulás nagyon fontos részének nevezte az ökológiai gazdálkodást. A biztos bejelentette az ágazatra vonatkozó cselekvési tervet, amely szintén az ökológiai piac továbbfejlesztéséhez vezet.

Julia Klöckner szövetségi mezőgazdasági miniszter beszédében utalt az ipar tiltakozására, amely az EU állattenyésztésre vonatkozó ökológiai szabályozásának tervezett intézkedései ellen irányul. Rámutatott, hogy az ökológiai gazdálkodás szempontjából döntő jelentőségű, hogy az EU ökológiai előírásait praktikus szempontok mentén alakítsák ki. Klöckner szerint az ökológiai rendeletek új szabályairól szóló döntés elhalasztása lehetőséget kínálhat a jó megoldások megtalálására.

A BÖLW ezzel egyidejűleg állásfoglalást nyújtott be a tíz legfontosabb pontról, amelyeket a politikusoknak most végre kell hajtaniuk. A dokumentum címe: „Tiltakozástól az újjáépítésig: Hogyan lehetünk sikeresek a változó időkben?” (Németül: „Vom Protest zum Umbau: Wie gelingt die Zeitenwende?”) Az írásban a fajok védelme, valamint az új géntechnikai módszerek és a tápanyag-utánpótlásra vonatkozó szabályozások is szerepelnek.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2020/1)