Euromilliárdos erózió

Európában éves szinten csaknem 1,3 milliárd euró értékű termés megy kárba talajerózió miatt, állapította meg az Unió Közös Kutatóközpontjának (Joint Research Centre, JRC) tanulmánya, mely szerint a talajpusztulás további 155 millió euróval csökkenti az EU tagállamok GDP-jét. A talajerózió jelenti a legnagyobb veszélyt a talaj termőképességét illetően, azonban következményei még ennél is távolabbra mutatnak.

Az említett tanulmány az erózió közvetlen és makro­ökonómiai költségeit is számba vette, az eredmény meglepő. EU-s vonatkozásban a talajpusztulás több mint 12 millió hektár földterületet érint, ez csaknem 7 százaléka a 28 tagállam összes mezőgazdasági területének. A talajerózió miatt felmerülő gazdasági költségeket ma még ritkán szerepeltetik gazdasági hatásvizsgálatokban, ugyanakkor talajkészleteink nem végtelenek s legfőbb ideje értékét többre becsülni, hiszen táplálékaink döntő többsége neki köszönhető és az élelmiszerek iránti kereslet is folyamatosan növekszik.

A talajerózió közvetlen költségeit a gazdálkodók érezhetik leginkább a kisebb termésátlagok, az ültetvények károsodása, a termőterületek csökkenése, a talaj felső termőrétegének szükséges tápanyagutánpótlásának költségein keresztül. A pusztulás közvetett költségei a gazdasági és társadalmi szereplőket is érintik az élővilág pusztulása, a biodiverzitás csökkenése, a földek elhagyása, a vasutak, közutak és más közlekedési infrastruktúrákban keletkezett károk által. Az unió területén Olaszország az első, éves költségek tekintetében 619 millió eurós éves veszteséggel számolhat, a teljes mezőgazdasági terület 33%-a komoly talajerózióban érintett. A Balti államok, Dánia, Hollandia, Belgium és Írország kevésbé érintettek e kérdésben. Jóllehet a talajerózió problémája jelenleg még nem élelmiszerbiztonsági kérdés Európában, a megelőző intézkedések meghozatala nagyon fontos a további pusztulás megfékezése miatt.

https://ec.europa.eu
(Biokultúra 2018/3)