Európai ökológiai gazdálkodási nap

A közelmúltban három uniós intézmény – az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság – közös nyilatkozatot írt alá, melyben szeptember 23-át hivatalosan Európai ökológiai gazdálkodási nappá nyilvánították.

Az ezentúl évente megrendezésre kerülő ökológiai napon az ökológiai termelés népszerűsítéséé a szerep. Ennek előzménye a Bizottság által 2021. március 25-én elfogadott, az ökológiai termelés fejlesztésére irányuló cselekvési terv, amelyet többek között a tagállamoknak kell végrehajtaniuk a Közös Agrárpolitika (KAP) nemzeti stratégiai tervein keresztül.

Az ökológiai termelés fejlesztésére irányuló cselekvési terv átfogó célja az ökológiai termékek előállításának és fogyasztásának fellendítése, „a termelőtől a fogyasztóig” stratégia megvalósítása, továbbá a biodiverzitási stratégia céljainak elérése, valamint a műtrágyák, a növényvédő szerek és az antimikrobiális szerek használatának csökkentése.

Az aláírási és nyitóünnepségen Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos így nyilatkozott: „A mai napon az ökológiai termelés előtt tisztelgünk: a mezőgazdasági termelés egy fenntartható formája előtt, amelyben az élelmiszer-termelés a természettel, a biológiai sokféleséggel és az állatjóléttel harmóniában történik. Szeptember 23-ra esik az őszi napéjegyenlőség is, amikor a nappal és az éjszaka egyforma hosszúságú – ez az egyensúly remekül jelképezi a mezőgazdaság és a környezet közötti egyensúlyt, amely az ökológiai termelés ismérve. Örömömre szolgál, hogy az Európai Parlamenttel, a Tanáccsal és a legfontosabb ágazati szereplőkkel közösen útnak indíthatjuk az éves uniós ökológiai napot, amely nagyszerű lehetőséget kínál arra, hogy felhívjuk a figyelmet az ökológiai termelésre, és népszerűsítsük a fenntartható élelmiszerrendszerekre való átállásban betöltött kulcsszerepét.”

Jan Plagge, az európai ökológiai gazdálkodás ernyőszervezete, az IFOAM Organics Europe elnöke is üdvözölte a kezdeményezést: „Európai ökológiai mozgalomként örömmel várjuk az együttműködést az érintett intézményekkel és érdekelt felekkel, valamint minden tagállammal és régióval annak érdekében, hogy az Európai Unió ökológiai napja sikeres legyen” – mondta a brüsszeli aláírási ünnepségen, majd hozzáfűzte: „Ökológiai mozgalomként kérjük a tagállamokat, hogy a lehető legjobban használják ki az új KAP kínálta lehetőségeket nemzeti ökológiai ágazatuk fejlődésének támogatása érdekében. Itt az ideje, hogy az ökológiai gazdálkodók méltányos díjazásban részesüljenek az általuk a természet és a társadalom számára megteremtett előnyökért.”

Fontosnak nevezte továbbá az ökológiai és egyéb agroökológiai gyakorlatokra épülő mezőgazdasági tanácsadó rendszerek megfelelő finanszírozását is. Eduardo Cuoco, az IFOAM Organics Europe igazgatója elmondta, hogy a szervezet tagjaival együttesen koordinálják majd e nap Európa-szerte történő megünneplését, bemutatva az ökológiai gazdálkodás sikerét az európai mezőgazdaság megújítása, valamint a gazdálkodási tevékenység és a természet egyensúlyának összeegyeztetése érdekében. Az igazgató hozzátette, hogy jövőre gondoskodnak majd a stílusos ünneplésről is, hiszen a legelső uniós ökológiai nap mellett az IFOAM Organics Europe 20. születésnapja is ekkor esedékes.

Forrás: https://ec.europa.eu, https://organic-market.info
(Biokultúra 2021/6)