Európai nagyvárosok követik Bécs jó példáját

A közelmúltban Párizsban „Organic Cities Network Europe” néven tartott alakuló ülésen egy új, környezetbarát gazdálkodást ösztönző kezdeményezés indult európai nagyvárosok részvételével. A megállapodást aláíró Párizs, Piemont és környéke, Milánó, Nürnberg, Poreč és Bécs célja a városban élő lakosság életminőségének javítása regionális biogazdálkodásból származó termékek segítségével. Az együttműködés tervezése során példaként az osztrák főváros két évtizedes múltra visszatekintő, Európában is elismert ökogazdálkodási stratégiája szolgált.

Bécs már több mint húsz éve segíti a helyi bioüzemeket a környezetbarát termelésből származó élelmiszerek felvásárlásával. Mindösszesen ezer hektárnyi területen termelnek első osztályú, bio minősítéssel ellátott burgonyát, gabonaféléket, kukoricát, borszőlőt és zöldségeket. Josef Taucher, a bécsi közgyűlés tagja az alapító okirat aláírásakor elmondta, hogy városában az óvodákban 50, a kórházakban pedig 30 százalékban ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszereket dolgoznak fel, ezzel Bécs a legjobbnak számít a bioélelmiszer-ellátásban.

A biogazdálkodást serkentő kezdeményezésben résztvevő nagyvárosok célja a lakosság első osztályú, hazai ökogazdálkodásból származó gyümölcsökkel, zöldségekkel, illetve textil- és építőanyagokkal való ellátása. A program keretein belül a résztvevő városok arra törekednek, hogy a regionális és helyi élelmiszer-áruházláncok kínálatában egyre több bioélelmiszer legyen elérhető, ezáltal is segítve a bioáruk versenyképességének növelését az európai piacon.

Forrás: Eurocomm-PR
(Biokultúra 2018/1-2)