Extra hitelprogram az európai ökológiai szektor javára

Az Európai Beruházási Bank (EBB) óriási, egymilliárd eurós bio- és mezőgazdasági hitelprogramot indít agrárgazdaságok, szövetkezetek és élelmiszeripari cégek számára. A pályázati keret két részből, az ún. „Juncker-tervből”, azaz a Stratégiai Befektetések Európai Alap 400 millió eurós támogatásából, valamint az EU Bizottság részéről további 600 millió eurós fejlesztési forrásból áll össze.

A tervek szerint e nagymértékű támogatást az ökológiai gazdaságok egy adott termékláncon belül az élelmiszertermelés, a megújuló energia és biológiai erőforrások felhasználásának fejlesztéséhez vehetik igénybe. Phil Hogan, az EU mezőgazdasági biztosa elmondása szerint a támogatásokkal tervezik elősegíteni, hogy Európa fenntarthassa globális vezető szerepét a kiváló minőségű és biztonságos élelmiszeripari termékek előállításában.

Az Európai Beruházási Bank elnöke, Werner Hoyer szerint az agrárium és az ökológiai gazdasági szektor kulcsfontosságú generátorai az európai gazdaságnak. A tervezett támogatások eredményeképp elsősorban az európai vidéki gazdálkodás és vidéki kisvárosok versenyképességének növelését, a vidékről a városokba történő elvándorlás mérséklését, a vidék elnéptelenedésének megfékezését kívánják elérni.

A program ösztönözni és mozgósítani kívánja a privát beruházásokat. Mérete és jelentősége ellenére a mezőgazdaság és a biogazdálkodási szektor ugyanis legfőképpen olyan vállalkozásokból és szövetkezetekből áll, akik keveset költenek beruházásokra és ezért direkt kölcsönökkel nehéz megcélozni őket.

A program növelni kívánja hosszútávú innovációs képességüket, valamint azt, hogy magasabb hozzáadott értéket képviselő termékeket és szolgáltatásokat vigyenek piacra. A hitelprogram keretében finanszírozott projekteket 2018-2022 között kell megvalósítani. A célzott beruházások a hatékony és fenntartható erőforrás felhasználást, a melléktermékek újrahasznosítását, a privát kutatási szektorban új szellemi termékek fejlesztését, az innovációt szolgálják.

Forrás: http://europa.eu
(Biokultúra 2018/4)