Fejlődik Argentína ökológiai gazdálkodása

Az amerikai kontinensen összesen 9,9 millió hektáron termesztenek ökológiai tanúsítvánnyal rendelkező növényeket, ez a világ összes ökológiai termesztőfelületének 22%-a. Ebből a 9,9 millió hektárból 6,8 millió Latin-Amerika és a Karib-térség területein található, Argentína 3 millió hektár ökológiai termesztőterülettel büszkélkedhet.

Az elmúlt évekre a területi növekedés volt a jellemző, 2014 és 2015 között 10%-kal nőtt az ökológiai művelésű kultúrák termesztőterülete. A növekedés a teljes ágazatra jellemző, magába foglalva a fűszernövények, zöldségnövények, hüvelyesek, gyümölcsök, gabonafélék és az olajosmagvak termesztését is. Ezek közül a hüvelyesek és a zöldségnövények területi növekedése volt a legnagyobb mértékű.

Az argentin ökológiai gazdaságok száma nem éri el az 1100-at, mely többnyire kis és közepes méretű gazdaságokból és szövetkezetekből tevődik össze. Az ökológiai gazdálkodás körülbelül 20 évre nyúlik vissza Argentína területén, amikor még belső piaca nem volt az ökológiai termékeknek, mindent külföldre exportáltak.

Jelenleg a termelt árunak a fele kerül csak külföldi piacokra, a többit országhatáron belül értékesítik.

Argentína lakossága megközelítőleg 43 millió fő, az argentin gazdaság egyik alappillére a mezőgazdaság, mely a GDP 13%-át, az exportált termékek 55,8%-át adja, illetve a népesség 35,6%-ának biztosít munkát közvetlen, vagy közvetett módon. A legfontosabb kultúrák a transzgenikus szója, kukorica és gyapot. Ezekhez képest az ökológiai gazdaságok száma elenyésző. Az ökológiai gazdaságok elsősorban frisspiaci termékek előállításával foglalkoznak, alig akad néhány gazda, aki gabonafélék ökológiai termesztésére vállalkozna, hiszen semmilyen állami támogatásra nem számíthat.

Több nemzetközi és argentin szervezet (SENASA, ICOA) is dolgozik az agroökológia és az ökológiai gazdálkodás eszméinek terjesztésével, az ökológiai termékek fogyasztásának szorgalmazásával. A Mutual Sentimiento Association El Galpónban, Buenos Airesben működik, immár 14 éve. Célja, hogy ökológiai termékeket biztosítson az emberek számára. Rájöttek, hogy a fogyasztók és a termelők között valakinek közvetítő szerepet kell betöltenie ahhoz, hogy a termék célba érhessen. Olyan termelőket kezdtek felkutatni, akik nem használtak vegyszereket a termesztés során. Egyik alapavető motivációjuk: „olyan élelmiszert kellene fogyasztani, amitől nem lesz beteg az ember”.

Az egyesület tagjai szerint az ökológiai termék mentes minden szociális és környezeti méregtől. Munkájuk eredményeként az agroökológia és az ökológiai gazdálkodás iránti érdeklődés egyre nő.

Forrás: www.ipsnews.net
(Biokultúra 2017/1)