Fenntartható tengeri só előállításának tanúsítása

A Tenger barátja (Friend of the Sea) elnevezésű, a Fenntarthatósági Világszervezet (World Sustainability Organization, WSO) programja során kidolgozták a fenntartható tengeri sótermelés tanúsítási szabványait. A kritériumokat teljesítő vállalatok használhatják a „Tenger barátja” (Friend of the Sea) ökocímkét tengeri só termékeikhez. „A sót annyira megszokottnak tekintjük, hogy gyakran elfelejtjük, hogy annak nagy része a tengerből származik” – mondta Paolo Bray, a Friend of the Sea igazgatója. A tengeri környezet védelmének ki kell terjednie a fenntartható tengeri sótermelésre is.

A tengeri sótermelés befolyásolhatja a tengeri ökoszisztémát és a szárazföldi és a tengeri növény- és állatvilág jólétét. Ennek oka az, hogy a folyamat megzavarja a víz természetes áramlását a part mentén és megváltoztatja a vízi utakat is, ami viszont potenciálisan negatív hatással lehet a táplálékláncra, a szaporodásra és így tovább. A só tengervízből történő kinyerésének folyamata az évek során alig változott.

A vizet sekély tavakban vagy másnéven „medencékben” gyűjtik, és hagyják, hogy a víz elpárologjon. A fennmaradó sót ezután össze lehet gyűjteni és finomítani. A tengeri sót döntően az ételkészítés során használjuk, de számos ipari alkalmazásban is, például a klór előállításában is szerepel.

A „Tenger barátja” követelményeinek teljesítése érdekében a tengeri só termelőinél ellenőrzést kell elvégezni. Az auditorok megvizsgálják a termelő társadalmi és környezetvédelmi irányítási rendszereit, sürgősségi eljárásait, gépeit és berendezéseit, a jogszabályok betartását és az ökoszisztéma megőrzésére irányuló törekvéseit. Az utóbbi kategóriában a sótermelőnek bizonyítania kell, hogy sóüzemének építése egyetlen természetes ökoszisztémát sem pusztított el. Ha környezeti kár okozása történt, akkor a sótermelőknek egy kárenyhítési tervet is be kell nyújtaniuk.

A Tenger barátja program keretein belül lehetőség van fenntartható gyakorlatok tanúsítására a halászatban, az akvakultúrában, a halliszt és az omega-3 halolaj előállítása területén. A program támogat az éttermekkel, a fenntartható szállítással, a bálna- és delfinfigyeléssel, akváriumokkal, díszhalakkal, UV-krémekkel kapcsolatos kísérleti projekteket is. Ez a fenntartható halászatra vonatkozó egyetlen, világszerte elismert tanúsítási program.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2020/2-3)