Firenze is csatlakozott a peszticidmentes városok hálózatához

A portugáliai Lisszabon, az észtországi Tallin, a horvátországi Zágráb, az olaszországi Bolzano, továbbá még számos más várossal együtt Toszkána fővárosa, Firenze is úgy döntött, hogy betiltja a peszticidek használatát a közterületeken. A sportpályák, játszóterek, kertek, járdák és temetők mostantól mentesek minden növényvédőszertől.

Az Európai Peszticidmentes Városok Hálózatához (European Pesticide-Free Cities Network) való csatlakozással a magántulajdonban lévő zöldterületeken is szeretnék előmozdítani a növényvédő szerek használatának betiltását. A kezdeményezés hátterében az Európai Unió által 2009-ben megalkotott, a peszticidek fenntartható használatáról szóló irányelv (SUDP) áll, amelynek célja a peszticidek fenntartható használatának elérése az EU-ban, a peszticid használat kockázatainak, az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt kedvezőtlen hatásainak csökkentésére. E célok közé tartozik az integrált növényvédelem (IPM) és az alternatív megközelítések alkalmazásának előmozdítása, például a növényvédőszerek nem vegyi alternatíváinak használata.

A peszticidmentes városok egyre nagyobb támogatottságot élveznek, mivel egyre több polgár ellenzi a növényvédő szerek használatát a parkokban és utcákban, ahol a mindennapjaikat élik és szabadidejüket töltik.

Forrás: https://organic-market.info
(Biokultúra 2022/4-5)