Fogyasztóvédelmi gyakorlatok

Az Amerikai Egyesült Államokban működő, hagyományos legeltetéses tyúktartással és tojástermeléssel foglalkozó Handsome Brook Farm és az Ökológiai Fogyasztók Egyesülete (OCA) bejelentette, hogy sikerült eredményesen rendezniük egymás közti peres ügyeiket.

Az OCA korábban keresetet nyújtott be a Handsome Brook Farm ellen, mivel egyrészt kiderült, hogy a gazdaság nevében értékesített „Legeltetéses tartásból” címkével ellátott tojások néhány esetben nem legeltetéses állattartásból származó tojások voltak, illetve saját termelői hálózatuk nem minden tagja felel meg az erre vonatkozó belső szabályaiknak.

A Handsome Brook elismerte az OCA által feltárt hiányosságokat, beleértve, hogy 2015 végén és 2016 elején saját hálózatán kívüli, a legeltetéses állattartás feltételeinek nem megfelelő termelőktől vásároltak bio tojást. A gazdaság azóta új vezetőség alá került és létrehoztak egy belső audit és ellátólánc irányítási programot a tojás származásának igazolására. Ennek érdekében a jövőben a saját hálózatukon kívülről csak olyan megbízható partnertől szerezhetnek be tojást, akikre teljesül az Amerikai Humán Szövetség erre vonatkozó előírása.

A Handsome Brook Farm az OCA-val együtt elkötelezett a fogyasztóvédelem, valamint a termelők termékjelölési és hirdetési tevékenységének ellenőrzése iránt. Ezen vállalásuk demonstrálására a Handsome Brook Farm vállalta, hogy az OCA koordinálásával 18 hónapon keresztül egy külső, harmadik felet képviselő auditor fogja felülvizsgálni a gazdaság vételi és eladási számait, valamint a hálózatukhoz tartozó tojástermelőkét is.

www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2018/3)