Fogynak a rovarok Németországban

A Nature című folyóiratban publikált tanulmány szerint 2008 és 2017 között Németország három régiójának több száz füves területéről és erdőségéből a kutatók több mint egymillió rovarra és pókra vonatkozó adatokat gyűjtöttek be 2700 különböző faj vonatkozásában. Az eredmények egyértelműen az egyedszámok és a fajok változatosságának csökkenését mutatják.

A jelenség mögött az intenzív mezőgazdasági termelés negatív következményei állnak. A fejlett gazdaságú országokban általános jelenség egyes rovarfajok, például a háziméhek állományának csökkenése. A rovarirtó szerek és az éghajlatváltozás bizonyos rovarfajokat a kihalás szélére sodort. Sebastian Seibold, a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa szerint a rovarok eltűnésének létező problémája jóval szélesebb körű, mivel nemcsak a mezőgazdaságilag művelt területek, de az erdőségek rovarpopulációi is csökkenő tendenciát mutatnak.

Sajnálatos módon ez a jelenség a védett területekre is igaz. A rovarok eltűnése táplálékszerzési problémákat okoz sok madár, kétéltű, denevér és hüllő számára, a növények beporzásában is nehézségeket generál, így az egész ökoszisztémára hatást gyakorol. A szakemberek „paradigmaváltást” sürgetnek a földhasználati szokásokban a lepkék, bogarak és más repülő rovarok még meglévő állományainak megőrzése érdekében, közös jövőnkért.

https://hirado.hu
(Biokultúra 2019/6)