Folytatódik az ökológiai gazdálkodás támogatása

Hosszú várakozást követően végre megjelent az a pályázati felhívás módosítás, amely egy évvel meghosszabbítja a 2016. január 1-jével indult ökológiai támogatás lehetőségét. Mire lapszámunk T. Olvasóink kezébe kerül, addigra már letelt az a határidő (2020.12.20.), ameddig a Kincstárnál be lehetett jelenteni a folytatás szándékát; erre a határidőre korábbi ígértünknek megfelelően felhívtuk a figyelmet honlapunkon folyamatosan és gazdáinknak kétszer is elküldött körlevélben.

A támogatás folytatásának elengedhetetlen kelléke, hogy a Tisztelt Biogazdák, Biogazdaságok a Biokontrollal megkötött szerződésüket megújítsák, hiszen a felhívás értelmében „az adott év minden napjára vonatkozóan” élő szerződéssel kell rendelkezniük Partnereink.

Ennek érdekében is megtettük, amit meglehetett: több, ismételt és személyre szóló jelzést tettünk T. Partnereinknek – legalább a hosszabbítást lefedő – szerződés-megújításra. Mégis sokan maradtak, akik szerződésüket nem hosszabbították meg; ám abból a Biokultúra újság kézhezvételéig még nem késtek el, hiszen ennek határideje nem de­cember 20., hanem december 31.

Ezért ezúton is kérünk mindenkit, akik a támogatási ciklus hosszabbítására jelentkeztek, de szerződésük nem fedi le a 2021. december 31-ig terjedő időszakot, azok írják alá mielőbb a honlapunkról is folyamatosan elérhető szerződést [elérési út: www.biokontroll.hu> Ellenőrzés, tanúsítás> Dokumentumtár> Szerződések> Szerződés mezőgazdasági tevékenységre (F-1/29)] és gondoskodjanak arról, hogy az 2020. de­cember 31-ig eljusson a Biokontrollhoz.

A COVID járvány miatt nem tudjuk fogadni kedves Partnereinket, ezért személyes átadás-átvétellel ne számoljanak, de rendelkezésre áll a posta és a modern adatközlés sok lehetősége (aláírt, szkennelt szerződéseket befogadjuk, amit természetesen követnie kell rövidesen az eredeti dokumentumok postai úton történő megküldésének is); végső soron az irodánk postaládájába határidőig bedobott szerződéseket is el tudjuk fogadni.

Abban bízunk, hogy a hosszabbítást követő évtől újraindul a biogazdálkodás támogatása, amely már az új biogazdák bevonását is lehetővé teszi, remélhetőleg még kedvezőbb támogatási feltételeket és magasabb támogatási összegeket biztosítva.

Addig is és azután is sikeres gazdálkodást kívánok!

Dr. Roszík Péter
(Biokultúra 2020/6)