Forma-1 és biogazdálkodás

A Forma-1 négyszeres világbajnoka, a német nemzetiségű Sebastian Vettel elárulta, hogy a tavalyi lezárások során felszabadult idejében szakmai gyakorlatot teljesített, melynek célja, hogy többet tudjon meg az ökológiai gazdálkodásról.

Miután a COVID-19 járvány négyhónapos késést kényszerített a 2020-as szezon kezdetére, az F1-es pilótáknak lehetőségük nyílt egyéb, külső tevékenységekkel foglalatoskodni. A legtöbben úgy döntöttek, hogy valamilyen módon továbbra is a motorsport területén maradnak, erre az úgynevezett E-sportok jelentettek megoldást. Charles Leclerc, Lando Norris, George Russell és Alexander Albon virtuális versenyeken mérték össze tudásukat. Vettel, akkor, mint a Ferrari pilótája azonban biogazdálkodási gyakorlatot teljesített, hogy többet tudjon meg az ökológiai mezőgazdaságról.

„Mivel több időm lett, mint amennyivel eredetileg számoltam, azon gondolkodtam, hogy mivel foglalhatnám el magamat és mi az, ami iránt érdeklődök” – magyarázta a jelenleg már az Aston Martin versenyistálló pilótája, elárulva, hogy miért a gyakorlati gazdálkodási ismeretek elsajátítása mellett döntött. „Ez érdekel. Egy ponton rájössz, hogy nem minden zöldség egyforma, nem minden almának ugyanolyan a tápanyagtartalma és ekkor felteszed a kérdést, hogy miért van így. Aztán gyorsan rájössz, honnan származik az alma és hogyan termesztik – és így nyíltak meg előttem az ajtók. Az elmélet érdekel, sokat olvasok róla. Nagyon érdekes volt, hogy többet megtudhattam a gyakorlati oldalról is, és beszélhettem azokkal, akik napi szinten foglalkoznak vele.”

Vettel nem az egyetlen F1-es világbajnok, aki érdeklődést mutat az ökológiai gazdálkodás és termesztés iránt. Az 1979-es világbajnok Jody Scheckter az Egyesült Királyságban közel 15 éve rendelkezik saját biodinamikus gazdasággal.

Vettel korábban is nyilatkozott már a természet és a mezőgazdaság iránti érdeklődéséről, nemrégiben pedig a BioBienenApfel kezdeményezés nagyköveteként mutatták be. Az említett kezdeményezés fő célja a rovarok élőhelyeinek védelme.

Forrás: www.autosport.com
(Biokultúra 2021/5)