Forradalmi újítás a gyomirtásban

A Caffini nagy múlttal rendelkező permetező gyár, melyet a gépeik kifinomultsága meghatározó márkává teszi a növényvédelem területén. Kiváló tesztterületeik vannak Verona környékén, ahol minden gépüket komoly teszteknek vetik alá a gép kivitelének megfelelően szántóföldön, gyümölcsösökben vagy szőlőültetvényekben.

A Caffini a 2016-os EIMA kiállításon mutatta be az egyik legizgalmasabb gyomirtó gépet, a GrassKiller-t. Az innovációs és sok más díjat is nyert gép, egy új módszert használva irtja a tőközből a gyomokat, mindehhez nem használ semmilyen vegyszert, csak és kizárólag tiszta vizet.

A gép működési elve mondhatni a tiszta erőn alapszik, 1000 bar nyomással, 4 fúvókán keresztül préseli ki a vizet, így pusztítja a gyomokat a felszínen és a talaj felszíne alá 6-8 cm-re behatolva rengeteg helyen elvágja a növények gyökereit. Ez a kezelés igen tartós eredményt biztosít, így elég mindössze évi 2-3 alkalommal kezelni a területet. A forgó fej, melyre a fúvókák vannak felszerelve, percenkénti 600-as fordulattal pörög, ezzel egy közel homogén és erőteljes vízfüggönyt hoz létre, hogy a teljes munkaszélességben minden gyomnövény gyökeret elérjen és elvágjon. A haszonnövény gyökere mélyebben fut, ezért az nem károsodik. Amikor a fej egy gyümölcsfa vagy egy szőlőtőke tövével találkozik, hátrahajlik, ezzel kikerüli azokat. A fej érzékenysége a fülkéből elektromosan állítható, ezért nem csak az idősebb, de a fiatal növényeknél is használható. Az egy oldalas gyomirtó fej átmérője 380 mm és 2,5-3 km/h munkasebességgel lehet vele dolgozni. A leghatékonyabb munka érdekében, munka közben a fejet a talajfelszín felett mindössze 1-2 cm-re kell tartani.

Forgó gyomirtó fej 4 fúvókával

A Caffini 2018-as újítása a traktor elejére szerelhető két fejes gyomirtó fej, mely maximum 3,5 m sortávolságig használható, kifejezetten szőlőbe és intenzív gyümölcsösbe ajánlott. A két fej munkaszélessége együtt véve 500 mm, oldalanként 250 mm. Az előre szerelhető két fejes kialakítás használatával minden sorban elég egyetlen alkalommal végigmenni, hatékonyabb a munka, csökken a kezelési idő szükséglet.

Előre szerelhető kétoldalas gyomirtó fej

A fej fejlesztése mellett a tartály sem maradt ki a módosításokból, ugyanis eredetileg a GrassKiller-t 600-2000 literes vontatott tartállyal lehetett csak megvásárolni, de már függesztett 600 és 1000 literes tartállyal is rendelhető. A GrassKiller üzem közben méterenként nagyjából 3 dl vizet használ fel.

Grass Killer munka közben

A GrassKiller-t a teszt fázisban még Attila néven emlegették, a GrassKiller nevet a második kiállítási megjelenés alkalmával kapta. Az első prototípus még manapság is dolgozik, igen strapabírónak bizonyult és folyamatosan üzemeltetik is, hogy minél több tapasztalatot gyűjtsenek vele. A tesztek során az a tapasztalat, hogy a GrassKiller által elpusztított gyomnövények maradványai 2 nap alatt teljesen felszívódtak, ráadásul mivel a technológia nem használ semmilyen vegyszert, a biogazdaságokban is tökéletesen használható.

A GrassKiller használata egyszerű és kényelmes. A fejet a fülkéből egy elektronikus vezérlő egységgel lehet mozgatni. A vezérlő egység 3 pólusú csatlakozóról kapja a tápfeszültséget, ami manapság minden modernebb nyugati traktorban megtalálható. A vezérlő egységgel lehet lenyitni és felcsukni a fejet, magasságot állítani fel-le irányba és a traktorközéptől való kitolást-behúzást vezérelni. A vezérlő egységen van egy vészleállító gomb is, amely azonnal kikapcsolja a hidraulikus funkciókat. A nagy nyomású szivattyú TLT hajtású, melyet más gyártók vízvágókhoz is beépítenek. Az egy fejes és az előre szerelhető két fejes változatot is négy féle méretben lehet megrendelni, attól függően, hogy mekkora a sortávolság.

A gyomirtó fejre szerelhető talajkövetést segítő gumi, vagy fém kerék. Az alapfelszereltség része az állítható vonórúd, a galvanizált váz és a kézmosó tartály. Opcióként rendelhető az előre szerelhető dupla fejes változathoz önálló hidraulika rendszer, ekkor nincs szükség hidraulika csövek csatlakoztatására a traktorhoz.

Összességében a GrassKiller egy innovatív és igen hatékonynak mutatkozó gyomirtó, amelyhez hasonlót egy másik gyártó sem dobott még piacra. A hagyományos vegyszeres, vagy mechanikus módszerhez képest a ritkább kezelési intenzitással és a vegyszermentességgel lehet spórolni időt, pénzt, üzemórát. Nem kell félni azonban a hibáktól, ugyanis a Caffini minden gépénél pontos és minőségi összeszerelési munkát láthatunk, gépeik tervezésekor pedig a hatékonyság, a biztonság és a megbízhatóság a fő szempont. Az eddigi tapasztalatok alapján a szivattyú igen tartós, képességeihez mérten jóval alacsonyabb nyomással dolgozik ezen a gépen, a valódi kopó elem pedig a fúvóka, melynek cseréje kb. 20 eurós tétel.

Bátran válassza a hatékony és biztonságos módját a gyomirtásnak, válassza a Grass Killert, ha szeretné pontosan, gyorsan és vegyszermentesen tisztán tartani a tőközöket.

A SZEGÁNA Kft. rendelkezik bemutató géppel, mellyel országosan szervezünk bemutatókat. Amennyiben szeretné munka közben látni ezt a forradalmi gépet, jelentkezzen területi képviselőinknél, ők tájékoztatni fogják a legközelebbi bemutató pontos időpontjáról és helyszínéről.

Caffini Booster munkában

Nagy Márk
SZEGÁNA Kft.
(Biokultúra 2018/4)