2018 ápr 21

Egy korábban gőzzel vagy forró vízzel történő, szőlészetekben és gyümölcsösökben egyaránt használható gyomirtó eljárás tovább gondolásaként az olaszországi Piacenza közelében működő Tecnovict cég egy Schiumone nevű berendezést alkotott, mely az ökológiai gazdálkodásban is biztonsággal alkalmazható.

A gép működése egyszerű: a környezetet nem szennyező, 65-75°C-os habot állít elő, ami egy nagy átmérőjű csövön keresztül juttatható a talajra, a növények tövéhez. Az eljárás lényege, hogy 60°C fölött a gyomnövények rostjai oly mértékű károsodást szenvednek, hogy a bennük lévő fehérjék szerkezete összeomlik, így a növény pár nap alatt kiszárad. A hab kiválóan szigetel, ezért hosszabb ideig képes fenntartani a forró körülményeket. A kijuttatott anyag nem tartalmaz vegyszereket, ezért az eljárás lehetővé teszi, hogy a gyomirtási folyamatot környezeti szempontból felelős módon kezeljék az ökológiai gazdálkodást folytató rendszerekben.

Fotók és cikk forrása: http://en.tecnovict.com

Forrás: http://en.tecnovict.com
(Biokultúra 2018/1-2)

[felül]