Franciaország 2022: ökológiai és helyi élelmiszerek az állami szektorban

Franciaország bejelentette, hogy 2022-re az állami szektor által vásárolt élelmiszerek legalább felének ökológiai vagy helyi gazdaságokból kell származnia, írja a Politico nemzetközi politikai hírforrás.

A hírt a francia mezőgazdasági miniszter Stéphane Travert jelentette be, a francia mezőgazdaság fellendítése, valamint a táplálkozási szokások javítása érdekében. A Soil Association Food for Life politikai és kampánymenedzsere Rob Percival szerint a kezdeményezés rávilágít arra, hogy az ökológiai és helyi élelmiszerek beszerzésére irányuló közbeszerzések ösztönözhetik a jobb gazdálkodási technikákat és javíthatják a táplálkozási szokásokat is. Michael Gove brit konzervatív politikus is elégedetten nyilatkozott a franciák döntéséről, amivel fontos hozzájárulást tesznek a társadalom egészségének javítása érdekében.

A Politico szerint a francia kormány olyan eltökélt e téren, hogy radikális szabályokat hozva 2022-re kényszeríti az érintett felvásárló szervezeteket, hogy beszerzési politikájuk megvalósításakor többségében bioélelmiszereket és helyi termékeket vásároljanak.

www.farminguk.com
(Biokultúra 2018/3)