Franciaország a peszticidek betiltása mellett

A francia köztársasági elnök, Emmanuel Macron a közelmúltban bejelentette, hogy Franciaország 2022. január 1. és 2022. június 30. közötti EU-s elnöksége alatt kezdeményezni fogja a peszticidek használatának tiltását.

A Természetvédelmi Világszövetség (Congress of the International Union for Conservation of Nature, IUCN) Marseille-i kongresszusán tartott beszédében kinyilatkoztatta, hogy a növényvédő szerek beszüntetésének felgyorsításával a talajok védelmét és a mezőgazdasági tevékenységet folytató gazdákat támogatja.

A gazdák első reakciója szerint javaslatát valószerűtlennek tartják, mivel felmerül a kérdés, hogy peszticidek használata nélkül milyen eszköz lesz a kezükben amennyiben növényállományaikat jelentős veszély fenyegeti.

A gazdák véleménye szerint a tervezett intézkedés csupán az import ösztönzésére szolgál és kiállnak azon véleményük mellett, hogy a környezetkárosító tényezők tekintetében a növényvédelem nem okolható egyedüli rosszként. Az ellenvéleményt megfogalmazó tábor megnyugtatására Julien Denormandie agrárminiszter közölte, hogy természetesen alternatíva nélkül nem vezetik be a növényvédő szerek tilalmát.

Forrás: www.freshplaza.com
(Biokultúra 2021/6)