Franciaország: nehézségek a bio tej értékesítésében

A francia tejipar további kihívásokat jelentő fordulóponthoz érkezett a bio tej értékesítési lehetőségei kapcsán. A fogyasztás ütemének növekedése mostanra sajnos elmaradt a termelés növekedési ütemétől, így első alkalommal, a tavalyi év során már tapasztalható volt az eladások csökkenése.

Szükségszerű megoldásként a francia tejipari vállalatok az emiatt keletkezett felesleget úgymond „leminősítik” és normál tejként kínálják eladásra. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy a 2022-ben előállított mintegy 250 millió liter bio tej közel negyven százalékát nem bio jelöléssel hozták forgalomba, a csökkenésnek indult fogyasztói kereslet mintegy tíz százalékos visszaesésének köszönhetően.

Ez a tendencia több okra is visszavezethető. Egyrészt a tej kapcsán a „bio-divat”, a bio trend kifutóban, elmúlóban van, másfelől a kedvezőtlen gazdasági körülmények hatására a fogyasztók sok esetben az olcsóbb árfekvésű termékeket választják, mivel a bio minőségű élelmiszerek ára jelen körülmények között túl magasnak tekinthető.

A korábbi, 2015 és 2021 közötti, felfutóban lévő termelési és keresleti időszakban a megtermelt bio tej mennyisége a duplájára nőtt, 600 millió literről 1,2 milliárd literre emelkedett. A francia tejipari szövetség tájékoztatása szerint azonban 2022 végéig még további 100 millió liter bio tej gyűlt össze, a globális élelmiszerpiac változásai következtében.

Mivel a bio élelmiszerek árai sok fogyasztó számára most túl magasak, s mivel ezért a kereskedelem megoldásként azt választotta, hogy a bio tejet nyomott áron, közel feléért kínálják a piacon, normál tejtermékként, tehát a bio minősítés elhagyása mellett, ezért ennek következményenként hosszú távon a bio gazdálkodók támogatása csökken, termelői költségeiket várhatóan nem tudják fedezni. Az állami és vagy felvásárlói oldalról nyújtott működési támogatások ellenére is már most sok termelő gondolkodik azon, hogy felhagy az ökológiai termelési módszerek követésével.

Forrás: https://agraragazat.hu
(Biokultúra 2023/1)