Fürkészdarázzsal a foltosszárnyú muslica ellen

A mezőgazdasági kártevők természetes ellenségeinek tenyésztésével foglalkozó olasz Bioplanet cég a kémiai növényvédő szereken alapuló kártevő-kezelési stratégiák alternatívájaként a kártevők biokontrolljához járul hozzá, az e szempontból előnyös rovarok és atkák tenyésztésével. Termékeiket elsősorban védett növényekben használják, de nyílt terepen, gyümölcsösökben és tájak kezelésében is.

Olaszországban mintegy 200 hektáron biológiai módszerrel védekeznek a foltosszárnyú muslica (Drosophila suzukii) ellen. A Verona és Vicenza közti dombvidéken tevékenykedő, mintegy 150 cseresznyetermesztő egymással együttműködve a biológiai védekezés e módját választotta és a Bioplanet kezdeményezésére már március végén kibocsátották a muslica természetes ellenségének számító fürkészdarazsat (Trichopria drosophilae).

Ez a fürkészdarázs a világszerte megtalálható Drosophila nemzetség európai parazitoidja, mely gyorsan alkalmazkodott az újonnan érkezett foltosszárnyú muslicához is, és képes ellenállni a lárva erős immunválaszának és kifejlődni benne. A Trichopria drosophilae nősténye akár száz muslicabábba is petét rakhat, halálra ítélve a kártevőt. A fürkészeket az év során két alkalommal engedik ki, először március végén – április elején, majd a szüret közben és azt követően. A fürkészdarázs a foltosszárnyú muslica bábjait parazitálja, vagyis a lárvastádium végén pusztítja el a kártevőt.

A fürkészdarazsat nem közvetlenül a megvédeni kívánt gyümölcsösbe, hanem a környező területekre kell kihelyezni, hogy erős populáció alakuljon ki a kártevő intenzív szaporodásának idejére. A szüret utáni időszakban a területen maradt leszedetlen vagy károsított gyümölcsök lehetőséget adnak a kártevők szaporodására és ennek megakadályozására ad lehetőséget az ekkor történő kijuttatás, mivel a kártevő szaporodása a fürkészdarázs további szaporodását is segíti, így megteremthetők a hosszú távú védekezés alapjai.

Fontos kiemelt figyelmet fordítani a fertőzött gyümölcs kezelésére. A sérült cseresznyét olyan sűrű hálóval fedett tartályban kell összegyűjteni, ahonnan a kikelt kártevők kijutni nem tudnak, de az apró fürkészdarazsak bejutnak, amelyek majd elpusztítják a muslicát. A foltosszárnyú muslica esetében nagyon fontos, hogy a bemutatott védekezés csak nagy területen jelent lehetséges alternatívát, egymástól távoli, szétszórt területeken nem.

Az olasz példa mellett Francia- és Spanyolországban is hasonló védekezési programok indulnak a szamóca, a cseresznye és bogyósgyümölcsök termesztésében.

Forrás: www.bioplanet.eu
(Biokultúra 2019/4-5)