Genetikailag módosított ízeltlábúak a növényvédelemben

Az Egyesült Államokban 2014-ben jóváhagyták GM ízeltlábúak kibocsátását kísérleti céllal. Felmerül a kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a környező ökológiai gazdaságokra, azok a termények, melyeken GM ízeltlábúak fejlődtek továbbra is megtarthatják-e ökológiai státuszukat.

Guy Reeves (Max Planck Institute for Evolutionary Biology, Németország) és Martin Phillipson (University of Saskatchewan, Kanada) igyekeznek felhívni a figyelmet erre a problémára. Véleményük szerint tisztázni kellene az Egyesült Államokban érvényes szabályozást, hogy az ökológiai termelők és termékeik jó híre megmaradhasson.

Az elmúlt 50 évben a kártevő ízeltlábúak tömeges gyérítésére azok hím egyedeinek sugárkezelését használtak. A kezelés hatására nem pusztultak el az állatok, egészséges társaikhoz hasonlóan párosodtak, viszont a keletkező tojások életképtelenek lettek. Az új módszer, melyet kidolgoztak genetikailag módosított ízeltlábúakat alkalmaz; olyan hímeket állítanak elő, melyeknek csak hím utódai lesznek.

Mindkét módszer lényege, hogy csökkenjen a kártevő populáció mérete, mindezt anélkül, hogy növényvédő szereket kellene használni. Kétség kívül hatékonyak az említett módszerek és nagy előnyük az is, hogy nem terheli a környezetet és a fogyasztókat növényvédő szerekkel; viszont széles körű alkalmazásuk előtt számos tényezőt alaposan meg kell majd fontolni.

Forrás: www.sciencedaily.com

A Biovilág hírei
(Biokultúra 2017/2-3)