Génmódosítással előállított allergén enzimek

Allergének lehetnek a génmódosítással előállított enzimek, amelyeket élelmiszerekben, parfümökben, gyógyszerekben vagy tisztítószerekben használnak, ezért ugyanúgy kellene tesztelni azokat, mint a vegyszereket – állítják a szakértők. Az enzimek felhasználása robbanásszerűen megnőtt az elmúlt időszakban, például azért, hogy fokozzák az alacsony zsírtartalmú termékek ízét. Bizonyos technológiák alkalmazása esetén mind Európában, mind az USA-ban engedélyezik, hogy ezeket a termékeket a „természetes” vagy „natúr” jelöléssel lássák el, holott tudósok arra figyelmeztetnek, hogy a géntechnológiával előállított enzimfehérjéknek megváltozhatnak az allergén tulajdonságai.

Egy kutatás keretében az élelmiszer-, gyógyszer- vagy vegyiparban dolgozó 813 alkalmazott vérmintájában kerestek erre utaló, speciális antitesteket. A dolgozók 3 hónaptól 10 évig terjedő időszak óta dolgoztak ezekben az iparágakban és a munkahelyükön átlagosan kettő – négy génmódosítással előállított enzimnek voltak kitéve. Mivel a kereskedelmi forgalomban kapható teszteket a természetben előforduló enzimekre fejlesztették ki, a kutatócsoport saját diagnosztikai tesztet dolgozott ki, amivel 12 különböző, génmódosítással előállított enzimre termelődő antitestet tudtak kimutatni a vérmintákból. A vizsgálatok megmutatták, hogy az alkalmazottak 23%-ánál megtalálhatóak a vérben ezek a speciális antitestek – annak megfelelően, hogy milyen génmódosítással előállított enzimnek voltak rutinszerűen kitéve a munkájuk során. A kutatók ezekre a tudományos eredményekre alapozva állítják, hogy kötelezővé kellene tenni a géntechnológiával előállított enzimek esetleges allergén hatásának a vizsgálatát minden új termék esetében éppúgy, mint bármely más potenciálisan veszélyes vegyszer esetében.

Vizsgáltak egy 134 főből álló alcsoportot is, ahol bőrreakciókat és a tüdő egészségét nézték. A kutatásban részt vevő alkalmazottak 36%-a állította, hogy felső légúti gyulladásuk, vagy asztmájuk van, amely a munkájukkal függ össze. A kutatók megállapították, hogy ebben a kérdésben további, független vizsgálatokra van szükség, hogy megerősítsék ezeket az eredményeket.

www.theguardian.com
(Biokultúra 2016/4-5)