A glifozát engedélyének megújításáról tárgyal az Európai Bizottság

Az Európai Unió november elején újabb szavazást tartott a glifozát engedélyének meghosszabbításával kapcsolatban. A szavazást egyszer már elnapolták 18 hónappal, ez alatt az idő alatt a kérdéses növényvédő szer hatóanyaggal kapcsolatban sok ellentmondás merült fel. Az Európai Parlament aggodalmát fejezte ki azokkal az állításokkal kapcsolatban, melyek szerint a gyártó cég befolyásolta a herbicid vizsgálatának eredményét, ugyanis számos olyan tanulmány látott napvilágot, mely a glifozát biztonságos használatával kapcsolatban ellentmondásosnak bizonyult.

Az Európai Bizottság legutóbbi szavazásán sem sikerült döntésre jutni az üggyel kapcsolatban. A javaslat, mely szerint a glifozát hatóanyag engedélyét újabb öt évre meghosszabbítanák nem ért el minősített többséget. (A minősített többség két feltétellel teljesülhet: az EU országok 55%-a támogatja a javaslatot és az EU teljes népességének legalább 65%-át képviselő országok támogatják azt.) Ezért a jogalkotók a döntést ismételten elhalasztják. A javaslatot mostantól a fellebbviteli bizottsághoz lehet benyújtani, vagy pedig a Bizottság új javaslatot készíthet a szavazásról. A jelenlegi engedély december 15-én fog lejárni, viszont ezen felül van még egy 18 hónapos türelmi idő.

Októberben felmerült, hogy a glifozát használatát 2022-ig betiltanák, feltételezhető rákkeltő hatása miatt. Ezzel kapcsolatban nem kötelező szavazást írtak ki, mely nyomást gyakorolt a Bizottságra. Az eredeti tervek szerint a gyomirtó szer engedélyét 10 évre hosszabbították volna meg, ezt csökkentették 5 évre a novemberi szavazásra. De még így sem sikerült elfogadtatni a javaslatot a tagállamok többségével. Tizennégy ország szavazott a megújítás mellett, kilenc ellene, öt pedig – Németországot is beleértve – tartózkodott a szavazástól. Franciaország szavazata a javaslat ellen szólt, álláspontja szerint akkor támogatná a meghosszabbítást, ha az csupán 3 évre szólna.

(A főszerkesztő megjegyzése: lapzárta után a hatóanyag sajnos megkapta az öt éves hosszabbítást, amelyet Magyarország és álláspontját megváltoztatva Németország is támogatott.)

Forrás: www.dw.com
(Biokultúra 2017/6)