A glifozát engedélyének sorsa

Nehéz időszakot él meg a Monsanto zászlóshajójaként ismert gyomirtószer a Roundup – és még nincs vége az évnek.

Az Egyesült Államokban a szövetségi ügyek egyik központi témája a Roundup és annak állítólagos rákkeltő hatása. A gyomirtószer helyzete Európában is bizonytalan.

Múlt héten az Európai Parlament megtiltotta a Monsanto-nak, hogy lobbitevékenységet folytasson a kamarában, miután a vállalat vezetői megtagadták a glifozáttal kapcsolatos meghallgatáson való részvételt.
Az Európai Unió tisztviselői jövő héten üléseznek Brüsszelben, mikor is döntést hoznak a kérdéses készítmény hatóanyagának (glifozát) további felhasználhatóságával kapcsolatban. Mivel a döntéshozatal bonyolult rendszeren alapszik, nehéz megjósolni az eredményt. A lehetséges kimenetelek között szerepel a hatóanyag engedélyének megtagadása a 28 tagállamban; de az is előfordulhat, hogy korlátozott időtartamra engedélyt fog kapni. A döntést már így is régóta halogatják és valószínűleg év végéig várnunk is kell még rá.

Előzetes felmérések szerint Franciaország és Olaszország ellenzi majd az újra engedélyezést; Németország álláspontja azonban továbbra sem ismert. Számos mezőgazdasági termelő és európai kormány támogatja a Roundup ügyét. Ezzel párhuzamosan a gyártó céggel kapcsolatos érzelmek mélyponton vannak: petíciós kampány keretében több mint egymillió aláírás gyűlt össze a glifozát újra engedélyezése ellen. www.nytimes.com, https://euobserver.com

(Biokultúra 2017/5)