Glifozát-térkép

A 2015-ös IARC bejelentését követően a világ számos országában lépéseket tettek már a glifozát korlátozására és tiltására. A jelentés kimondta, hogy az emberi szervezetre gyakorolt hatását illetően a glifozát feltételezhetően rákkeltő. Az alábbiakban felsoroljuk azokat az országokat, ahol egészségügyi megfontolásból már tilalmat vezettek be a glifozátra, vagy korlátozásokat terveznek, vagy szándéknyilatkozatot adtak ki a glifozát-alapú herbicidek korlátozására vagy betiltására, beleérte az elhíresült Roundupot is.

 • Amerikai Egyesült Államok: a 2015-ben megjelent IARC jelentés ellenére, mely a glifozátot potenciálisan rákkeltő hatásúnak nyilvánította, az USA Környezetvédelmi Ügynöksége (Environmental Protection Agency, EPA) továbbra is fenntartja véleményét, miszerint a glifozát emberekre nézve valószínűleg nem rákkeltő. Ezért az USA kormánya nem tiltotta be a Roundup-ot és más glifozát alapú készítményeket, azok az egész országban megvásárolhatók.
 • Argentína: 2015-ben több mint 30 000 egészségügyi szakember támogatta a glifozát betiltását. Több mint 400 város és nagyváros vezetett be a glifozát használatára vonatkozó korlátozó intézkedést.
 • Ausztrália: számos önkormányzati és iskolai körzetben jelenleg alternatív herbicideket tesztelnek, a glifozát használat korlátozása vagy kiküszöbölése érdekében. Sok helyen gőzöléses technológiát használnak gyomszabályozásra az utcákon és más közterületeken. Az USA-ban zajló Roundup-perek hatására az ausztráliai Victoria államban is elindították a glifozát felülvizsgálatát.
 • Ausztria: 2019 júniusában Ausztria bejelentette, hogy még ez év során tervezi betiltani a glifozát használatát. A szociáldemokraták vezetője, Pamela Rendi-Wagner elmondta, hogy nagyon örül, hogy pártja hosszútávú erőfeszítéseket tett a glifozát betiltására, s ez most kifizetődik, miután pártjuk szándéka az osztrák parlamentben többségi támogatottságot élvez.
 • Belgium: az ország betiltotta a glifozát egyéni felhasználását. 2017-ben Belgium a glifozát EU-ban való újra engedélyezése ellen szavazott. Az ország szintén egyike volt annak a hat EU tagállamnak, akik levélben szólították fel az EU Bizottságot, hogy készítsen tervet a glifozát használatának kivezetésére. Brüsszel a ”zéró peszticid” politika részeként korlátozta a glifozát használatát a város területén.
 • Bermuda: az ország törvényen kívül helyezte a glifozát-alapú herbicidek privát és kereskedelmi értékesítését. 2017-ben a kormány enyhítette a glifozát tilalmát, és a Környezetvédelmi és Természeti Erőforrások Minisztérium számára engedélyezte, hogy az út menti túlburjánzott gyomok kezelésére glifozátot importáljon korlátozott koncentrációban.
 • Brazília: 2018 augusztusában a szövetségi bíróság kimondta, hogy glifozát tartalmú új termékeket nem lehet regisztrálni az országban. A toxikológiai adatoknak az Anvisa, az ország egészségügyi ügynöksége általi újraértékeléséig felfüggesztették a glifozátra vonatkozó meglévő rendeleteket is. 2018 szeptemberében egy brazil bíróság megsemmisítette a szövetségi bíró korábbi határozatát. Az ország a világ legnagyobb szója exportőre, s ezért nagyon függ az agrokemikáliáktól. A brazil egészségügyi ügynökség 2019 februárjában fejezte be a glifozát újraértékelését.
 • Kanada: Vancouverben betiltották a glifozát állami és magán felhasználását, az invazív gyomok kezelésének kivételével. 2019 júniusában New Brunswick tisztviselői bejelentették, hogy a tartomány egyes területein csökkenteni tervezi a glifozát permetezését, azzal az ígérettel, hogy további szabályozásokat fognak alkotni.
 • Kolumbia: 2015-ben Kolumbia megtiltotta a kokain nyersanyagául szolgáló illegális kokacserje ültetvények felszámolásához kapcsolódóan a glifozát használatát. 2019 márciusában Ivan Duque elnök kérelmezte, hogy a glifozát légi permetezésére vonatkozó bírósági tilalmat oldják fel.
 • Cseh Köztársaság: Miroslav Toman mezőgazdasági miniszter azt nyilatkozta, hogy 2019-től kezdődően korlátozni fogják a glifozát használatát. Konkrétabban, a Cseh Köztársaság be fogja tiltani a glifozát gyomirtóként és szárító szerként történő használatát.
 • Dánia: a dán Munkaügyi Környezetvédelmi Hatóság kijelentette, hogy a glifozát rákkeltő hatású és változást javasol kevesebb mérgező kemikália használatára. Aalborg, Dánia egyik legnagyobb városa 2017 szeptemberétől betiltotta a glifozát magán célú felhasználását. 2018 júliusában a dán kormány új szabályokat hozott a glifozát posztemergens használatának betiltására az összes növényen, az élelmiszereken található szermaradvány elkerülése érdekében.
 • Egyesült Királyság: a Monsanto Roundup mérföldkőnek tekinthető, 289 millió dolláros kártérítési ítéletet követően, 2018. augusztus 10-én, a Homebase, az Egyesült Királyság egyik legnagyobbnak számító barkácsáruháza bejelentette, hogy felülvizsgálja a Roundup és a Ranger Pro termékek eladásait. A Sun szerint azonban a Homebase és más nagykereskedők továbbra is értékesítik a gyomirtó szereket.
 • El Salvador: 2013-ban az ország elfogadta a glifozátot tiltó törvényt. 2016-ra azonban úgy tűnt, hogy a jogalkotás elakad.
 • Franciaország: az év elején a francia hatóságok betiltották a Roundup 360 termék eladását, terjesztését és felhasználását. 2019 májusában a francia agrárminiszter Didier Guillaume bejelentette, hogy kevés kivételtől eltekintve az ország 2021-re teljesen megszünteti a glifozát felhasználását.
 • Németország: Svenja Schulze környezetvédelmi miniszter szerint Németország tervezi, hogy a peszticidek jóváhagyásának feltételeit aktualizálni fogja és meg fogja határozni a glifozát lehetséges felhasználásának végső dátumát. Néhány kiskereskedelmi üzlet le is vette polcairól a glifozát-alapú herbicideket, például a Roundup-ot is.
 • Görögország: egyike azon kilenc EU tagállam közül, mely ellene szavazott a glifozát újbóli engedélyezésének 2017 novemberében. Az ország szintén egyike volt annak a hat EU tagállamnak is, melyek levélben szólították fel az EU Bizottságot, hogy készítsen tervet a glifozát használatának kivezetésére. 2018 márciusában a görög kormány egy ötéves licenszet hagyott jóvá a Monsanto Roundup termékére a görög környezetvédők tiltakozása ellenére is.
 • India: 2018 októberében Pandzsáb tartomány kormánya betiltotta a glifozát használatát a tartomány területén. Az engedélyező hatóságokat felkérték, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket az általuk kiállított engedélyekből a glifozátra vonatkozó bejegyzések eltávolítására. 2019 februárjában az indiai Kerala állam betiltotta a glifozát értékesítését, terjesztését és felhasználását is.
 • Olaszország: az olasz Egészségügyi Minisztérium számos korlátozást vezetett be a glifozát felhasználására vonatkozóan. Az olasz kormány 2016-ban betiltotta a glifozát betakarítás előtti alkalmazását, és korlátozásokat fogalmazott meg a glifozát közterületeken történő felhasználására. 2017 novemberében Olaszország egyike volt azon hét EU tagállamnak, akik ellene szavaztak a glifozát újbóli engedélyezésének.
 • Luxemburg: az IARC glifozát jelentésének közzétételét követően Luxemburg egyik legnagyobb szupermarket hálózata eltávolította polcairól a glifozátot. Luxemburg egyike annak azon EU tagállamoknak, akik 2017 novemberében ellene szavaztak a glifozát újra engedélyezésének és 2018 elején aláírta azt az EU Bizottságnak címzett levelet is, melyben hat tagállam a glifozát kivezetésére tett javaslatot.
 • Málta: megkezdte a glifozát országos tilalmának bevezetését. José Herrera környezetvédelmi miniszter azonban 2017 januárjában visszalépett, mondván, hogy az ország továbbra is ellenzi a glifozát engedélyezését a megbeszélések során, de egyetért az Európai Unióval és további tanulmányokra vár. Málta egyike annak a kilenc EU tagállamnak, akik 2017 novemberében ellene szavaztak a glifozát újbóli engedélyezésének és 2018 elején aláírta azt az EU Bizottságnak címzett levelet is, melyben hat tagállam a glifozát kivezetésére tett javaslatot.
 • Hollandia: az ország betiltotta a glifozát valamennyi, nem-kereskedelmi célú felhasználását.
 • Új-Zéland: Auckland és Christchurch városai határozatot fogadtak el a közterületeken gyomirtás és kártevőirtás céljából való vegyi anyagok használatának csökkentésére. Az Orvosok és Tudósok a Globális Felelősségvállalásért nevű jótékonysági szervezet 2015-ben glifozát tilalomra szólított fel.
 • Portugália: a glifozát felhasználása az összes közterületen tilos. A Portugál Orvosi Szövetség elnöke globális glifozát tilalomra szólított fel.
 • Skócia: Aberdeen visszaszorította a gyomirtó szerek használatát, és az Edinburgh-i városi tanács megszavazta a glifozát felhasználásának fokozatos megszüntetését. 2017 novemberében Skócia hat EU-képviselőjéből öt szavazott egy olyan indítvány mellett, amely 2022-ig fokozatosan megszüntetné a glifozát alkalmazását.
 • Szlovénia: egyike volt annak a hat EU tagállamnak, melyek levélben szólították fel az EU Bizottságot, hogy készítsen tervet a glifozát használatának kivezetésére.
 • Spanyolország: az Ecologistas en Acción nevű spanyol civil szervezet munkatársa, Kistiñe Garcia szerint Barcelona, Madrid, Zaragoza és Extremuda régió a glifozát betiltása mellett döntöttek. Az ország fő borvidéke, La Rioja és az Aragon régió szintén jóváhagyta az endokrin rendszert károsító vegyi anyagok – beleértve a glifozátot is – elleni indítványokat.
 • Srí Lanka: az első ország volt, amely országos szintű tilalmat adott ki a glifozátra. A kormány azonban 2018-ban úgy határozott, hogy megszünteti a tilalmat a terméskiesés és a gyomnövényzet túlburjánzása miatt.
 • Svédország: megfogalmazta aggodalmait a glifozát biztonságosságával kapcsolatban, és nem támogatta a szer újbóli engedélyezését az EU-ban. 2017-ben a Svéd Vegyipari Ügynökség (Swedish Chemicals Agency, SCA) bejelentette, hogy a növényvédő szerek magáncélú felhasználására vonatkozó szabályok szigorítását tervezi. A terv szerint a magán felhasználók csak „alacsony kockázatú anyagokat” tartalmazó termékeket alkalmazhatnának. Az SCA szerint a glifozát olyan hatóanyag, amelyet várhatóan nem sorolnak az alacsony kockázatú anyagok közé, vagyis a magán fogyasztók számára nem lesz engedélyezett a glifozátot tartalmazó herbicidek használata.
 • Svájc: a közjólét miatt aggódva a svájci Migros és Coop szupermarket láncok egészségügyi kockázatok miatt eltávolították a polcokról a glifozát alapú termékeket. 2017-ben a Zöld Párt tervezet készített a glifozát betiltására Svájcban. A javasolt tervet a Svájci Szövetségi Tanács vezetője elutasította.
 • Vietnám: a Hardeman kontra Monsanto ügyben hozott bírósági ítéletet követően Vietnám bejelentette, hogy betiltja a glifozát behozatalát. Hoang Trung, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium Növényvédelmi Osztályának igazgatója szerint „ezt az anyagot a közeljövőben eltávolítjuk a Vietnamban engedélyezett peszticidek listájáról”.

www.baumhedlundlaw.com
(Biokultúra 2019/4-5)