Glifozát-tilalom Ausztriában

Az Európai Bizottság nem gördített akadályt az osztrák parlament által elfogadott glifozát-tilalom ellen, az új szabályozás hatályba lépése 2020 elején várható. Az azonban még mindig nyitott kérdés, hogy a Bayer, a glifozát gyártója tesz-e jogi lépéseket az új törvény ellen.

Az Európai Unióban Ausztria az első tagállam, ahol 2019 júliusában betiltották a glifozátot tartalmazó gyomirtó szerek használatát. A parlamentben a konzervatív ÖVP kivételével minden párt szavazott a rendelet módosításáról. Az elfogadott módosítást a szokásos módon értesítésre megküldték az EU-nak. Az EU Bizottságnak hivatalosan három hónap állt a rendelkezésére a törvény megvétózására. Ennek határideje 2019. november 29-én lejárt. A Bizottság azonban nem küldött „részletes véleményt”, amelyben a tilalom bevezetése elleni „nem” válasz lett volna, ahogyan azt a gazdálkodók szövetségei és a Bayer vállalat várta. Ehelyett csupán megjegyzést küldtek az osztrák kormánynak arra vonatkozóan, hogy általában a törvénytervezeteket nyújtják be a Bizottság értesítése céljából, nem pedig a már elfogadott törvényeket.

Ennek alapján az osztrák Mezőgazdasági Minisztérium szerint fennáll annak veszélye, hogy az EU szerződésszegési eljárást indít Ausztria ellen. A jogi bizonytalanságot azonban nem lehetett kiküszöbölni – idézi az Agrarheute hírportál a minisztériumot. A Wiener Zeitung napilapban a Környezetvédelmi Minisztérium felhívta a figyelmet a gazdálkodók által indítható esetleges peres eljárásokra, akik kártérítést igényelhetnek amiatt, hogy nem használhatják tovább a glifozátot. A Greenpeace Ausztria megjegyezte, hogy sem az Európai Bizottság, sem más tagállamok nem emeltek jogilag kötelező kifogást a tilalom ellen. Csak a Bizottság és Olaszország reagált az osztrák kezdeményezésre, amely jogilag nem indokolja a rendelet további elhalasztását. Sebastian Theissing-Matei, az osztrák Greenpeace mezőgazdasági szakértője ezért fenntartás nélkül örült, mondván, hogy a glifozát Ausztriában történő fokozatos megszüntetése történelmi mérföldkő az egészség és a biológiai sokféleség védelmében Ausztriában. Úgy látja, hogy Ausztria úttörőként jelentős hatást gyakorol Európa egészére, mely hamarosan Franciaországot és Németországot is az osztrák példa követésére ösztönzi majd. A Global 2020 osztrák környezetvédelmi szervezet is örömmel üdvözölte hazája bátorságát, egyúttal arra is figyelmeztetett, hogy kritikus fontosságú a gazdálkodók támogatása a glifozátmentes termelési módszerekre való áttérésben.

A glifozátot előállító Bayer cégóriás tavaly július folyamán jogi lépéseket jelentett be abban az esetben, ha az Európai Bizottság nem reagál Ausztria lépésére. Szeptemberben azonban stratégiát váltottak, jelezvén, hogy nem reagálnak a nemzeti korlátozásokra mindaddig, amíg az EU meg nem újítja a glifozát használatának engedélyezését. Az Informationsdienst Gentechnik internetes oldal kérésére a Bayer azt nyilatkozta, hogy részletesen elemzik a mostanra kialakult helyzetet, valamint az uniós szintű értesítési eljárás befejezését követően fennálló választási lehetőségeiket.

https://organic-market.info
(Biokultúra 2020/1)