Glifozátot találtak még a fagylaltban is

Egyre több kész termék tesztelésekor bukkannak különféle növényvédő szerek nyomaira a vizsgálódó hatóságok. Legutóbb az amerikai Ben&Jerry’s cég által gyártott fagylalt okozott kellemetlen meglepetést a fogyasztóknak.
Mivel az amerikai cég elsősorban család-központú és környezetbarát szemléletéről volt híres, ezért nagy megdöbbenést okozott, amikor termékeikben kimutatták az egyik népszerű gyomirtó szer hatóanyagát.

Az OCA (Ökológiai Fogyasztók Szövetsége, Organic Consumers Association) megbízásából vett 11 mintából 10 esetben volt kimutatható glifozát hatóanyag jelenléte. A különböző ízesítésű fagylaltokban eltérő mennyiségben volt jelen a szermaradvány. A legtöbb glifozátot a csokoládés-karamellás-brownie ízesítésű, legkevesebbet a vanília ízű fagylaltban találták. Míg a cseresznyésben egyáltalán nem volt kimutatható a hatóanyag.

A szermaradvány szerencsére minden esetben a megszabott határérték alatt van – még a szigorúbb európai szabványok szerint is. Az eset mégis kisebb riadalmat jelentett, tekintve a glifozát jelenleg is vitatott hatásait és engedélyezési folyamatát.

A szennyeződés forrása az alapanyagokra vezethető vissza. Felmerült a párhuzam a GM növénytermesztés és a nagyobb mennyiségű gyomírtószerhasználat között. Az egyik ökológiai gazdálkodó elmondása alapján ez a szennyeződés elkerülhető lehetett volna, ha ökológiai gazdaságból származó alapanyagokat választanak.

Forrás: www.nytimes.com

(Biokultúra 2017/4)