GMO a mexikói tortillákban

A Mexikóban értékesített tortillák vizsgálata során meglepő eredményeket kaptak a National Autonomous Egyetem kutatói. A laboratóriumi tesztek alapján ugyanis a minták 90%-ában genetikailag módosított kukorica nyomaira bukkantak. A vizsgálat kiterjesztése során megállapították, hogy az összes kukoricából készült termék (tostadák, lisztek, müzlik és rágcsálnivalók) 82%-a tartalmaz valamennyi GM kukoricát.

Ezek mellett a transzgénikus növényi anyagokat tartalmazó minták 27,7%-a tartalmazott még növényvédőszer maradványt is. A kimutatott hatóanyag a GM kukorica termesztése során nagy mennyiségben felhasznált glifozát volt.

Pozitívum, hogy a kézzel készült termékek – valószínűleg a saját termesztésű alapanyagok felhasználása és minőségi szempontok miatt – ritkábban tartalmaznak GMO-t, mint hagyományos társaik. Ezekben a termékekben szermaradvány jelenlétét is ritkábban mutatták ki.

Az eredmények a kutatócsoportot is meglepték, mivel Mexikóban tilos szabadföldön genetikailag módosított kukoricát termeszteni. Az Egyesült Államokban a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható kukorica genetikailag módosított, ezért a feldolgozott termékek esetében is jelentős arányban figyelhető meg. Ezek a kukoricafajták ellenállnak a legnépszerűbb és legnagyobb mértékben felhasznált gyomírtószer hatóanyagnak, a glifozátnak.

A vizsgálat publikálása során a lakosságra gyakorolt hatás nem került szóba, azonban a kutatócsoport aggodalmát fejezte ki Mexikó élelmiszerellátásának függetlenségével, illetve a fogyasztók számára elérhető élelmiszerek GM szennyeződésének növekvő mértékével kapcsolatban.

Átlagosan napi fél kilogramm kukorica alapú élelmiszert fogyasztanak a mexikóiak. Elena Álvarez-Buylla Roces, a kutatócsoport egyik vezetője elmondta, hogy Mexikó kukorica termése 2016-ban meghaladta a 25 millió tonnát, melyből 12,3 millió tonna került élelmiszercélú felhasználásra. Ahhoz, hogy a piac meg tudjon a felelni fogyasztói keresletnek további 10 millió tonna kukoricát importálnak az Egyesült Államokból. Álvarez-Buylla javaslata alapján a behozott kukoricát takarmányként kellene hasznosítani. Az élelmiszeripart pedig saját, magas tápértékű, honos és hibrid kukoricafajták termesztésével kellene ellátni, melyek garantáltan GMO mentesek.

Forrás: http://mexiconewsdaily.com
(Biokultúra 2017/6)