Gondolatok a Remény vasárnapján

Ádvent második vasárnapja a Remény vasárnapja. Kis vezércikkem gondolatait az ádventi koszorú második gyertyájának meggyújtását követően próbáltam egyberendezni és ezt igyekezem megosztani a Tisztelt Olvasókkal.

Óriási a baj körülöttünk! Háború a szomszédban, talán soha nem volt aszály, migráció, globális felmelegedés, idétlen, ártó brüsszeli szankciók hazánk ellen, a teremtés rendjét támadó gender ideológia és sajnos még oldalakon keresztül sorolhatnánk az észlelt rossz irányokat. De mégis. Vannak jó dolgok is, amelyek okot adnak a Reményre, azon túl is, hogy előbb-utóbb megszűnnek a felsorolt romboló hatások. Úgy látjuk, hogy az agrárgazdaságban Európa-szerte a bionak áll a Világ. Ez azért fontos, mert a jövőt felélő iparszerű gazdálkodással szemben nyújt alternatívát a korlátlan ideig fenntartható ökológiai gazdálkodás.

Nemrég látott napvilágot, hogy az Unió elfogadta Magyarország KAP stratégia tervét. Talán a legfontosabb, hogy a Kormány döntése értelmében a maximális hazai forrást teszi az EU forrásaihoz, és még soha nem látott mértékű pénzügyi keret áll rendelkezésre mezőgazdaságunk működtetésére, fejlesztésére. Természetesen a biogazdálkodókat is megilletik a „mindenkit” megillető támogatások, így az új területalapú támogatás is. Mostanig az ökológiai gazdálkodók a magas környezeti teljesítményük miatt mentesítve voltak a „zöldítés” alól (nem kellett plusz környezeti vállalásokat tenniük), az eddig megjelent tájékoztatók, ismertetők szerint az új támogatási rendszerben sajnos a biogazdáknak is lesz ilyen kényszerük, ha a teljes támogatási összeget szeretnék megkapni. A Magyar Biokultúra Szövetség indítványozta az Agrárminisztériumnál, hogy az ökológiai gazdálkodást mentesítsék egyes ilyen kötelezettségek teljesítése alól. Várjuk a választ, van rá remény, hogy kérésünk legalább részben meghallgatásra talál.

Számos kedvező változásban reménykedhetünk ebben az új támogatási ciklusban, hiszen az elfogadott stratégiai tervben visszaköszönnek azok a kérések, amelyeket a Magyar Biokultúra Szövetség évek-évtizedek óta kér a biogazdálkodás, a biogazdák érdekében.

Mit tudunk? Az ökológiai gazdálkodásra jutó „területalapú” támogatási keret megháromszorozódik, amely biztosíthatja azt, hogy a tervben rögzített 10%-os ökológiai gazdálkodási területi részarányt hazánk elérje. Szövetségünk régi igénye is teljesülhet, hogy a vidékfejlesztési programokban a biogazdák ne csak plusz pontokat, hanem plusz pénzt is kaphassanak.

Mindezt kiegészíti a hamarosan meghirdetendő „Minőségrendszerek promóciója” és a „Mezőgazdasági termelők EU-s és nemzeti minőségrendszerhez történő csatlakozásának támogatása”, amellyel Szövetségünk régi igényét teljesíti az Agrárminisztérium azzal, hogy a biogazdálkodás is támogathatóvá válik ezekben a programokban is.

Reményünk az, hogy minél több jelenlegi és jövőbeli biogazda részese lesz egy szép és támogatással segített bio jövőnek!

Adja a jó Isten, hogy reményünk valósággá váljék! Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánunk minden olvasónknak!

Dr. Roszík Péter
a Magyar Biokultúra Szövetség
alelnöke, főszerkesztő
(Biokultúra 2022/6)