Grapler, a szőlőmetsző robot

Az Innovitech Kft. vezetésével, a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Bay Zoltán Kutatóintézet Nonprofit Kft. és az SBS Kft. közreműködésével a szőlőmetszés munkafolyamatának robotizálására irányuló kutatás-fejlesztési projekt van folyamatban. A Grapler névre keresztelt önjáró szőlőmetsző robot, a munkaerőhiány és az időjárási viszonyoktól függetlenül, precíziós eljárással segítené a termelők által érzékenynek tartott, nagy szakértelmet igénylő feladat elvégzését.

Csonkázó a szőlőben (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Csonkázó a szőlőben (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A mintegy 860 millió forint összértékű kutatást a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 618 millió forintos támogatással segíti. A berendezés működésének lényege, hogy a robot kamerák által rögzített képek segítségével képes lesz feltérképezni az adott ültetvényt. Döntéstámogató funkciója segítheti a különböző célok szerinti tőkealakítást, a növénykultúra folyamatos megfigyelésével a termőegyensúly, a hozam és a minőség ellenőrzését, vagy akár a tőkénkénti eredményesség vizsgálatát és az alkalmazott metszési technikák kiértékelését is.

Ezen intelligens mezőgazdasági platform kialakítása a szőlészeti képzés terén is megújulást jelent, mivel a precíziós rendszer által begyűjtött ismeretanyag felhasználásával modellezhetővé válnak az egyes metszési döntéshelyzetek. A kutatás során a szőlészeti szaktudást a PTE nyújtja, az Innovitech Kft. a szoftverek megoldások fejlesztésén dolgozik, a robotikai szakismeret a Bay Zoltán Kutatóintézet Nkft. biztosítja, míg az eszköz megépítésében az SBS Kft. kap fontos szerepet.

Forrás: https://agraragazat.hu
(Biokultúra 2022/2-3)