Gyerekmunka a csokitélapó mögött?!

A karácsonyi ünnepek ideje táján a világszerte értékesített rengeteg édességnek csak töredéke származik Fair Trade, azaz tisztességes kereskedelemből.

Meghökkentő tény, de mégis valós, hogy a kakaóbabot termelő gazdálkodók szegénységben élnek, a gyermekmunkások veszélyes körülmények között dolgoznak és világszerte hatalmas erdők pusztulnak el azért, hogy az üzletek polcain számtalan édes finomság kápráztassa el a vásárlók tömegét. Ha jobban belegondolunk, kegyetlen irónia rejlik abban, hogy gyerekmunkával előállított csokitélapókat ajándékozunk saját gyermekeinknek.

Az elmúlt évtizedekben a nagy csokoládéipari vállalatok többszöri ígéretet tettek a kényszermunka és a gyermekmunka, valamint az erdőirtás felszámolására. Időről időre meghatározták az ezen ígéreteikre vonatkozó ütemtervet is, de ennek ellenére semmi változás nem történt, a valóságban mind a gyermekmunka, mind az erdőirtás aránya növekszik.

Nemrégiben a legnagyobb multinacionális édesipari vállalatok közül a Hershey’s, a Mars és a Nestlé is beismerte, hogy 2020-ban egy újabb, általuk vállalt határidő érkezik el és múlik el eredménytelenül, mivel nem szüntetik meg a gyermekmunkát ellátási láncaikban. Annak ellenére, hogy a csokoládé piacának nagy részét ellenőrzik, továbbra is saját nyereségüket helyezik a kakaót termesztő emberek megélhetése és élete elé.

Fontos egy pontot világossá tenni: a gyermekmunkán nem csupán néhány olyan gyereket értünk, akik szüleiknek segítenek a családi gazdaságban. A rendszeres munkavégzés sok, mezőgazdaságból élő család gyermekei életének mindennapos része. Az általuk végzett gyermekmunkát gyakran úgy jellemzik, hogy „veszélyes, piszkos, megalázó, zavarja az oktatásukat”, avagy akár együttesen ezek mindegyike.

A kakaó termelő gazdaságokban dolgozó gyermekmunkások számára ez azt jelenti, hogy macsétákkal dolgoznak, nehéz rakományokat cipelnek, növényvédő szereket vagy más agrokémiai anyagokat kezelnek és hosszú munkanapokat dolgoznak végig.

A Washington Post idén mélyreható cikket írt e gyermekek életéről, akik gyakran nagyon alacsony bérezésért a szüleik által művelt területekkel szomszédos gazdaságokban dolgoznak. És bár az egyes történetek eltérőek, egy dolog közös bennük: az irtózatos szegénység. A világ nagy csokoládévállalatai a kakaóért alacsony árat fizetnek a termelők és családjaik számára és ez évszázadok óta változatlanul így zajlik. A gyarmatosítás óta a kitermelés a termelők kizsákmányolásán alapul, akiknek a lehető legkisebb összeget fizetik munkájukért és ebben a rendszerben az olcsó csokoládé tonnái kerülnek az üzletek polcaira.

Mindezek ellensúlyozására tudatos fogyasztóként arra van lehetőségünk, hogy tisztességes kereskedelemből (Fair Trade) származó ökológiai termékeket választunk. Érdemes kerülni azokat a termékeket is, melyek összetevői között a pálmaolaj is szerepel, mivel annak előállítása is döntő többségben kényszermunkán alapul és masszív erdőirtásokkal jár. Számos olyan terméket találhatunk, ami például fair trade cukorral és más összetevőkkel készül és sok egyéb más csemegét is választhatunk a család és gyermekeink örömére.

https://fairworldproject.org
(Biokultúra 2019/6)