Ha koffeinmentes, akkor legyen bio

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (US Environmental Protection Agency, EPA) 2019 novemberében kiadott nyilatkozatában hivatalossá tette, hogy a metilén-kloridot tartalmazó festék- és lakkeltávolító szereket kivonja a kiskereskedelmi forgalomból, mely intézkedés bevezetésével fontos közegészségügyi védelmet nyújt a fogyasztók számára, mivel a vegyi anyag káros hatásai rákos megbetegedésekhez, kognitív zavarokhoz és egyéb egészségügyi problémákhoz köthetők. A jövőben tehát például a Walmart és az Amazon sem kínálhat metilén-kloridot tartalmazó festékeltávolítókat.

Furcsa ellentmondás, hogy mindkét említett kereskedelmi vállalat árusíthat azonban olyan koffeinmentes kávékat, melyek esetén kimutatható, hogy összetevőik között szintén megtalálható a metilén-klorid. A Clean Label Project, az egészségre és a termékek címkézésének átláthatóságára összpontosító nemzeti nonprofit szervezet nemrégiben végzett kutatása szerint meglepően sok népszerű koffeinmentes kávé márka tartalmaz metilén-kloridot. Ez aggasztó hír, tekintve, hogy sokan, akik a koffeinmentes kávé vásárlása mellett döntenek, ezt egészségügyi okokból teszik, például az orvosok gyakran javasolják a terhes nőknek és a szívbetegségben szenvedő embereknek egyaránt.

A tanulmány néhány jó hírt tartalmazott az ökológiai termékeket vásárló fogyasztók számára, ugyanis a Clean Label Project által tesztelt tanúsított bio márkák egyike sem tartalmazott kimutatható mértékű metilén-klorid-szintet.

De mi is az a metilén-klorid, és hogyan kerül a koffeinmentes kávéba? A metilén-klorid vagy diklór-metán egy színtelen, nem gyúlékony és illékony folyékony klórozott szénhidrogén. Általában oldószerként használják festék-eltávolítókban, gyógyszerek gyártásában, valamint zsírtalanító és habosító szerként ipari folyamatokban. A koffeinmentes kávék előállítása során a vegyszert a koffeinmentesítési folyamatban alkalmazzák.

Figyelemre méltó, hogy Japán és Korea már betiltotta a metilén-klorid felhasználását a koffeinmentes kávék gyártásában, Kanada pedig kötelező címkézést ír elő. Az elővigyázatos fogyasztóknak érdemes vásárlási döntéseik meghozatala előtt ökológiai termékeket keresni, emellett a termékek csomagolásán szintén megkereshetik az oldószermentes, vegyszermentes feliratokat is.

https://www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2020/1)