Haladás a szebb jövő felé

E sorok írója éppen harminc éve lépett a biogazdálkodás ösvényére. Akkor, amikor a „minél többet, bármi áron” gazdálkodási filozófia uralta a feje tetejére állított marxista-materialista-szocialista világot. Akkortájt Magyarországon becsléseink szerint egy-két ezer hektáron folyt ilyen-olyan – értsd: eltérő előírásokat érvényesítő – áru-előállító biotermesztés. Nem keveset kockáztatott és a köznevetség tárgya volt, aki erre adta a fejét!

Az Unióban is ritka volt a biogazda, mint a fehér holló, és amikor a 90’-es évek elején Ausztriában érdeklődtem utánuk, ilyen válaszokkal találkoztam: „Van itt valahol a környéken egy városból kiköltözött hibbant pedagógus házaspár, őket keresd”!

Akkor az egész közösségben összesen 200 ezer hektár volt a bionak tekintett terület nagysága és hozzávetőlegesen 20 ezer gazdaság gazdálkodott ezen a módon.

És ma hol tartunk? Magyarországon egy közepes megyényi terület, mintegy 250 ezer hektár az ökológiai gazdálkodással érintett mezőgazdasági terület nagysága, 4000 körüli a biogazdaságok száma; a közösségben pedig két és fél Magyarországnyi a bioterület, megközelíti a 13 millió hektárt, amelyen 320 ezer körüli gazdaság találja meg a boldogulását.

Az iparszerű, vegyszerekre építő mezőgazdaság szekértolói (vegyszer- és gyógyszer­gyártó multi óriások, tőzsdeguruk stb.) állandóan a „szokványos” és a biogazdák összeugrasztásán ügyeskednek; főbb „észérvek”: csal…; éjjel permetez…; éhező emberiség…; már minden úgyis szennyezett…. Újabban: nagyobb az „ökológiai lábnyoma” …; visszamennek a középkorba…; haladás ellenes….

Elgondolkoztató, hogy akkor mégis kikből lesznek a biogazdák? Nem csak úgy előbukkannak a semmiből, hanem bizony a túloldalra szánt „szokványos” gazdák állnak át a bióra!

Mostanában mi magyarok is ilyen örömteli átállásoknak örülhetünk. 2016-ban, majd 2019-ben a Vidékfejlesztési Program támogatásának köszönhetően is közel háromezerrel több a magyar biogazda, mint előtte volt!

Meggyőződésünk, hogy a biotermesztés növekedése hazánk rövid- és főként hosszútávú érdeke, a környezet megóvásán, a magyar emberek egészségének szolgálatán keresztül. A biogazdálkodás a gyakorlatba ültetett hazaszeretet!

A „régi” biogazdák ezúton köszöntik a most hozzájuk csatlakozott „új” biogazdákat!

Dr. Roszík Péter
(Biokultúra 2019/3)