Haszonállat lett a tücsök

A közelmúltban az Európai Unió három, emberi fogyasztásra alkalmas rovarfajt vett nyilvántartásba, mint új élelmiszert; ezek a házitücsök, a sárga lisztkukac és a keleti vándorsáska. Ehhez kapcsolódóan beszélhetünk egy már létező táplálkozási irányzatról is, mely entoveganizmusként ismert és a rovarevésen alapul.

Az Unió szerint az embereknek is az étrendjük részévé kellene tenniük a rovarokat, mivel azok fogyasztása biztonságos, tápláló és egészséges, mivel zsírban, fehérjében, vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban egyaránt gazdag táplálékforrást jelentenek.

Jóllehet a világ egyes részein a régmúltba visszanyúló hagyománya van a rovarok fogyasztásának, nyugati világunkban jelenleg még újkeletű irányzatnak számít. A rovarfogyasztás melletti érvek a környezetvédelmi szempontokra és a fenntartható étrendre való áttérésre irányulnak. A rovarok tenyésztéséhez jóval kevesebb erőforrást kell biztosítani, mint az európai kultúrára jellemző szarvasmarha, sertés vagy szárnyasok esetében. A rovartenyésztés vízigénye, helyszükséglete, a keletkező csekély mértékű metán, a rovarok felnevelésének időigénye mind nagymértékben elmaradnak a kultúránkban eddig tradicionálisnak számító állattenyésztési ágazatokhoz képest.

Étkezési célú rovarfarmokat jelenleg még főleg Ázsiában és Dél-Amerikában találunk, kisebb számban azonban már Európában és Észak-Amerikában is működnek. Az USA-ban például már fél kilós kiszerelésben tücsök liszt is megvásárolható, a tücsök csípsz is számos ízesítéssel kapható. Európában a lisztkukac is kedvelt, szintén rágcsálnivalóként fogyasztják.

A rovarok müzliszeletek és fehérjeporok tartalmas összetevői is lehetnek. Európában a rovarevés és rovartenyésztés fentiekben említett hasznát még kevéssé lehetséges kihasználni, ugyanis a rovarokból készült termékek messziről érkeznek, így a szállításuk jelentette környezetterhelés még nem ellensúlyozható kellőképpen a rovartenyésztés kisebb ökológiai lábnyomával. Várhatóan azonban Európában is hamarosan nagyobb teret nyer az egészséges táplálkozásnak ezen újszerű, ám nagyon ígéretesnek tekinthető irányzata.

Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu
(Biokultúra 2022/4-5)