Határozott lépések

„Az új német kormány határozott céljai között szerepel a glifozát tartalmú növényvédő szerek mielőbbi betiltása” – tette közzé Angela Merkel német kancellár a Kereszténydemokrata Unió (CDU) internetes honlapján.

A tervezet szerint jelentősen korlátoznák a glifozát tartalmú növényvédő szerek alkalmazását, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy a lehető leghamarabb teljes egészében beszüntessék azt. Az agrárszektorral közösen helyettesítő alternatívákon dolgoznak, mely a növényvédő kemikáliák környezet- és természetbarát felhasználását ösztönzi.

A német mezőgazdasági miniszter, Christian Schmidt elismerte, hogy nemrégiben arra kérte a tisztviselőket, támogassák a szóban forgó vitatott gyomirtó szer használatát az Európai Unióban. Schmidt ezirányú lépései azt eredményezték, hogy még novemberben a tagállamok minősített többsége megszavazta az Európai Bizottság javaslatát a glifozát további öt évre vonatkozó engedélyezésére vonatkozóan.

Az azóta bekövetkezett politikai fordulatnak köszönhetően a glifozát kérdése nem söpörhető többé a szőnyeg alá. Az új német kormány megalakulásának köszönhetően a glifozát tartalmú növényvédő szerek használatának betiltása reflektorfénybe került.
Egy másik nagyszerű hír, hogy Németország megerősíti a génmódosított szántóföldi növények termesztésére vonatkozó tilalmat és ösztönzi az ökológiai gazdálkodás terjeszkedését. Továbbá ellenzik az állatok élelmiszeripari célú klónozását és tervezik egy olyan állatjóléti élelmiszer jelölés bevezetését is, mely a gondos állattartás betartását hivatott igazolni.

Forrás: https://sustainablepulse.com
(Biokultúra 2018/1-2)