Hazai biozöldség a Lidl polcain

A 2022-ben fiatal gazda kategóriában Az Év Agrárembere kitüntető címet elnyerő fiatal gazda, a Bács-Kiskun megyei Páhin élő Pecznyik Béla ökogazdálkodó mindössze 12 hektáron kiváló minőségű, hivatalos besorolása szerint friss piaci zöldséget termel. A kezdetekben prémium ételeket készítő éttermeknek szállított, ma a Lidl magyarországi áruházláncát látja el biozöldséggel. Az általa vezetett Pecznyik Tanya Ökofarm ismertségét a 2016-os Sirha Budapest élelmiszeripari expo hozta el, ahol Széll Tamás szakács megnyerte a Bocuse d’Or versenyt. Mivel Széll Tamás már évek óta a Pecznyik Tanyán megtermelt biológiailag tiszta, ökológiai termesztéssel előállított zöldségeket használja az általa készített ételekhez, így a világsiker Pecznyik Béla számára is új piaci távlatokat nyitott.

A Lidl immáron harmadik éve forgalmazza a Pecznyik Tanya Ökofarm áruit, a gazdaságnak folyamatosan növekvő mennyiséget kell szállítani. Sárgarépa esetében 100-110 tonnát, burgonyánál 40-50 tonnát, petrezselyem esetében 10 tonnát. Ez a mennyiség a Lidl-hálózatra eső teljes hazai fogyasztást ki tudja elégíteni. Mindez persze azt is jelenti, hogy az említett bio termékkör vásárlói rétege jelenleg még viszonylag szűknek mondható. Pecznyik Béla szerint ez a mennyiség kisgazdaságuk számára épp megfelelő, piacuk kiszámíthatónak mondható, ugyanis a hazánkban még prémium terméknek számító bio zöldségeket egy fizetőképesebb, egészség- és környezettudatos réteg vásárolja meg, akik egy gazdasági nehézség esetén sem a biozöldségeken fognak spórolni. A biokereskedelembe való bejutást követően azonban a bentmaradás is komoly követelményeket támaszt a beszállító gazdálkodókkal szemben.

Pecznyik úr szerint a multi kifejezetten nyitottan áll a magyar bio termékek forgalmazásához, amíg az áru minősége és mennyisége megfelelő. Import mellett csak abban az esetben döntenek, ha a magyar áru kapcsán valamilyen probléma merül fel, vagyis, ha a mennyiség vagy a minőség nem megfelelő, esetleg ha szermaradvány került kimutatásra.

A Lidl rendkívül szigorúan veszi az általa kínált árukör minőségi ellenőrzését. A zöldség- és gyümölcstermékeket évente 2000 esetben, összesen 350 hatóanyagra vonatkozóan vizsgáltatják be átfogóan és szúrópróba keretében is, továbbá a szermaradvány-határértékeknek is csak töredékét engedélyezi beszállítói felé. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ugyancsak rendszeres, objektív méréseket végez. Mára a fogyasztók is csak a kiváló minőséget, az egészséges, vonzó küllemű bio termékeket keresik és választják. Az Év Agrárembere lát további jövőt az ökogazdálkodásban, azonban véleménye szerint ehhez a vásárlói keresletet és a technológiai hatékonyságot is növelni kell.

Forrás: https://agraragazat.hu
(Biokultúra 2023/2)