Hazai erdők támogatása

Idén március 21-én, az Erdők Világnapja alkalmából Farkas Sándor miniszterhelyettes és Zambó Péter erdőkért felelős államtitkár miniszteri elismerésben részesített 23 hazai erdész-vadász szakembert. Budapesten, a Vajdahunyadvárban rendezett eseményen kiemelten hangsúlyozták a hazai erdők egészsége fenntartásának fontosságát.

Az erdőgazdálkodók, vadgazdálkodók által gondozott erdeink egyre több embernek jelentik a természethez való kapcsolódás lehetőségét, a sport és a szabadidős kikapcsolódás lévén. Napjainkban a leglátogatottabb belföldi turisztikai célpontnak tekinthető erdők napi rendszerességgel fogadják a gyalogos kirándulókat, a bakancsos turistákat, a futás, kerékpározás vagy éppen a lovas sportok kedvelőit. Mindez hosszú távon csak akkor lehetséges, ha az erdők egészségi állapotának megőrzése iránti felelősségvállalás és elkötelezettség töretlen, ezért az Agrárminisztérium a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervében a korábbi időszaknál háromszor nagyobb, összesen mintegy 310 milliárd forint támogatási keretet irányzott elő a magyar erdőgazdálkodás fejlesztésére, erdeink megóvására, gondozására, ápolására és telepítésére.

Az erdők egészségi állapota kényes egyensúlyon alapul, a klímaváltozás jelentette kihívások erdeink működését is érintik. Az erdő növény-, talaj- és állatvilága ökológiai egyensúlyban működhet csak tökéletesen, annak védelme közös felelősségünk. Az erdészek, természetvédők, ökológusok tudását minél szélesebb körben tovább kell adni, a jövő nemzedékei számára átörökíteni.

Az erdők úgynevezett ökoszisztéma-szolgáltatásaik, tehát az UV-sugárzás szűrése, a szálló por, a szén-dioxid és a talaj megkötése, a levegő tisztítása, a víz raktározása mellett élőhelyet és táplálékot biztosítanak az erdei állatvilág számára. Zambó Péter kifejtette, hogy az előirányzott támogatások felhasználásának célja, hogy több, jobb és egészségesebb erdőink legyenek, melyeket hatékonyan működő vállalkozások kezelnek. Ebben támogatják az erdőgazdálkodókat, hogy a társadalmi hasznot is jelentő tevékenységük a hazai és az európai piacokon is versenyképes legyen. Ugyancsak kedvező hír, hogy tovább folytatódik az Országfásítási Program, amelynek számottevő eredménye, hogy az ország fával borított területe immár a 25,4%-ot is eléri.

Forrás: www.agrotrend.hu
(Biokultúra 2023/2)