Hipp és Naturalma együttműködési lehetőségek

A Hipp cég által Európában és Ázsiában éves szinten több száz millió, saját biologóval ellátott üveges és alutasakos bébiétel előállításához felhasznált bio gyümölcs, zöldség és gabona alapanyagok közül a legfontosabb az alma, sárgarépa és a sütőtök. A megfelelő bio alma termelői háttér ezért elengedhetetlenül fontos a Hipp számára.

A gyártáshoz használt gyümölccsel szemben támasztott követelmény, hogy húsa világos színű, cukortartalma és technológiatűrése magas legyen, a megfelelő savtartalom biztosítása mellett. Fontos az is, hogy a feldolgozott termék lassan oxidálódjon, ne barnuljon. Ennek érdekében létrehozták az OBST 2.0 elnevezésű programjukat, melynek célja, hogy a technológiának leginkább megfelelő fajtákkal és a legjobb termelőkkel állíttassák elő a szükséges friss alma alapanyagot. Az eddigiekben a hagyományos Morgenduft és Golden fajtákra alapozott termelésről a Hipp fokozatosan új fajtákra kíván átállni.

2020 őszétől kezdve a Hipp saját maga is hoz létre Naturalma ültetvényfelületet Luna, Sirius, és Orion fajtákból. A Naturalma számos olyan betegség-ellenálló alma fajtaújdonsággal rendelkezik, melyekkel a bio termelés alacsonyabb ráfordítási szinten és biztonságosabban valósítható meg. Ezen kívül a termelőket egységes technológiai ajánlással és tanácsadással is segíti.

Mivel a Hipp saját ültetvényfelületének hozama a cég friss áru igényeit nem elégíti ki, ezért nem versenytársként, hanem partnerként tekintenek a Naturalma termelőkre, akik megfelelő mennyiségű és minőségű almával tudják kielégíteni a bio alapanyag iránti igényt. A Naturalma Zrt., valamint a vele szorosan együttműködő Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola az év során több alkalommal is nyilvános ismeretterjesztő fórumokat tart, ahová nem csak a zrt. tagságát várják. Aki szeretne részt venni a programokon, a hollandalma.hu oldalon regisztrálhat a faiskola hírlevelére.

Azok a termelők, akik szeretnének részt venni a Naturalma Zrt. és Hipp Magyarország Kft. által indított programban is, a Naturalma Zrt. vagy Holland Alma Kft. munkatársaival vehetik fel a kapcsolatot.

Forrás: https://agronaplo.hu
(Biokultúra 2019/4-5)