Húsos tanácsok

Szeretné tudni, hogy mi minden lehet a tányérjára került húsban? Egy a Consumer Reports fogyasztóvédelmi portálon nemrégiben megjelent írás szerint egy amerikai szermaradvány vizsgálat során kiderült, hogy az emberi fogyasztásra szánt hús nem csak hogy gyógyszermaradványokat tartalmaz, de a szermaradványok között lehetnek olyan anyagok is, melyek az élelmiszertermelésben a szigorúan tiltott szerek közé tartoznak.

Andrew Gunther az „Egy zöldebb világ”, (A Greener World) néven az Egyesült Királyságban 2014-ben létrejött, a fenntartható mezőgazdaság elterjesztését célul kitűző szervezet ügyvezető igazgatója elkeserítőnek tartja az eredményeket. A kimutatott szerek között van néhány kiemelten veszélyes, mint például a ketamin. Egy másik kimutatott anyag egy hallucinogén party-drog és kísérleti antidepresszáns, egy következő a fenil-butazon, az emberi egészségre kifejezetten kockázatos gyulladáscsökkentő, továbbá a klóramfenikol, ami egy erős antibiotikum, mely összefüggésben állhat az akár halálos kimenetelű vérszegénységgel is. Az Egyesült Államokban a felsorolt szerek mindegyike tiltott a marha-, baromfi- és sertéshúsban is.

Mégis hogyan kerülnek akkor a tányérunkra? Felmerül a kérdés, hogy az USA Mezőgazdasági Minisztériumának Élelmiszerbiztonsági Ellenőrző Szolgálata jól végzi-e munkáját a húsipar felügyeletére vonatkozóan és a vásárlók védelme érdekében? Ezek után a vásárlóknak egyetlen lehetőségük marad csak: megvédeni saját magukat és családtagjaikat a húsban található szermaradványoktól, továbbá olyan termelőket keresni, akik ökológiai és regeneratív termelési gyakorlatot folytatnak, ami nemcsak, hogy tiltja a gyógyszerek és antibiotikumok használatát, de a környezet tisztán tartásáról is gondoskodik és az állatok gondozásában is humánus gyakorlatot követ.

Forrás: www.consumerreports.org
(Biokultúra 2018/5)