Igazság és irónia

A közelmúltban az USA, Arizona állam Tucson nevű városában az Ökológiai Fogyasztók Egyesületének (Organic Consumers Association) tagjai felszólították a helyi Food Conspiracy-t, a tudatos vásárlók és fogyasztók által létrehozott élelmiszerlánc szövetkezet vezetőségét, hogy ne árusítsák tovább a Ben & Jerry fagylaltokat, mivel azok vélhetően glifozátot tartalmaznak.

A hírek hallatán az áruház néhány órán belül bejegyzést tett közzé a Facebookon, melyben megköszönte a szövetkezeti tagoknak, hogy megosztották aggodalmaikat és jelezték, az érintett termékeket eltávolították a fagyasztott áruk részlegéről. Kifejezték reményüket, hogy a Ben & Jerry a közeljövőben talán átáll az ökológiai gazdálkodásra, hallgatva a fogyasztók egyre erősödő hangjára és követeléseire.

A szövetkezet több nemzetközi szövetkezettel is összefogott az ügy érdekében. Mindeközben a Ben & Jerry saját jó hírnevének megőrzésére tett erőfeszítéseket a médiában, elsőként a közösségi oldalakat célozva meg. Az Unilever, a Ben & Jerry anyavállalata nagy port vert fel kitalált híresztelések és szélsőséges tartalmak miatt és követelte a Facebooktól, hogy tisztítsa meg online tartalmait, különben az Unilever nem hirdet tovább náluk. Erre reagálva a Facebook egy szempillantás alatt megváltoztatta hozzáállását. Végül is ki akarna magára haragítani egy, a hirdetésekre mintegy 8,3 milliárd dollár költségvetéssel rendelkező nagyvállalatot? Természetesen az álhírek jelenléte a közösségi oldalakon nagyon káros. Ugyanakkor meg kell említenünk az Unilever iróniáját, miszerint arra kérik a Facebook-ot, hogy az tisztítsa meg online tartalmait, holott más téren az Unilever is kezdhetné a tisztítást, hiszen a vállalat Vermont állam természetes vizeinek legnagyobb szennyezője…

Forrás: www.organicconsumers.org
(Biokultúra 2018/1-2)