II. REL (Rövid Ellátási Lánc) Expo 2022

2022. november 10-én második alkalommal került megrendezésre a REL Expo Kaposváron. A szervezők motivációja: „2022 újabb kihívásokat hozott az ellátási láncok területén. Az értékláncok instabilitása révén a termelők keresik az alternatív értékesítési lehetőségeket. Emellett láthatóvá vált egy új társadalmi igény is, melynek eredményeként Európában a legnagyobbat fejlődő rövid lánccá a bevásárló közösségek, illetve a házhozszállítási módok váltak.”

A rendezvény célja hogy, a változásokkal teli mai világunkban lehetőséget adjon találkozókra, új kapcsolatok építésére a helyi élelmiszerrendszer szereplőinek. A rendezvény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Gyuricza Csaba a MATE rektora volt.

A helyszín a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusa, ahol 44 szervezet – országos szervezetek, civil szervezetek, cégek, vállalkozások – képviseltették magukat, a résztvevők száma minimum 300 fő volt. Az eseményen résztvevők mind olyan cégek, civilszervezetek, Leader csoportok voltak, akik aktívan részt vesznek a termelők összefogásában, a termelők és vásárlók kapcsolatainak erősítésében, képzésekkel, aktív marketing tevékenységgel és a termelők támogatásával. A kiállítói térben tematikusan kerültek elhelyezésre a termelők, a termelői csoportok és szervezetek. A kiállító teret szervezett, vezetett túrák keretében tekinthették meg az érdeklődők.

A széles kiállítói palettát mutatja, hogy a termelők, önsegítő termelői tevékenységek működéséhez szorosan kapcsolódó gyártók is jelen voltak, mint például a környezettudatos csomagoló anyagokat előállító vállalkozások.

A helyi termékek értékesítése és a turisztika szorosan összefügg, erre is odafigyeltek a szervezők, amikor lehetőséget biztosítottak olyan szereplők számára is kiállítani, mint például a Naturparkok és más a vidéki turizmus népszerűsítését célzó szervezetek.

Az aktív információ és tapasztalatcsere is helyt kapott, tartalmas és gondolatébresztő előadások és workshopok formájában. A témák széles spektrumon, de egymáshoz szorosan kapcsolódva kerültek előadásra, megbeszélésre. A teljesség igénye nélkül: aktuális trendek, a nemzetközi és hazai piaci helyzet, fejlesztések a vidék tekintetében, értékláncok, közösségi összefogás és természetesen az innovációk.

Mint alternatív lehetőség az ökológiai gazdálkodásra való áttérés kiemelkedően jó lehetőség a termelők számára. Az átállással magasabb hozzá adott értékű élelmiszer kerül előállításra, új vásárló réteget tudnak megcélozni. Az ellenőrzési rendszerben való részvétel mind a vásárló, mind a termelő számára biztosítja az ellenőrzött jó minőséget.

Úgy vélem mindezek miatt fontos, hogy ezen a konferencián részt vettünk. Kolléganőmmel közösen – akivel a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. képviseltük – tájékoztattuk az érdeklődőket az átállás lehetőségeiről, feltételeitől. Gyakorlati példákkal világítottuk meg miért is érdemes ezen elgondolkodni, mi az a plusz, amit a termelő nyerhet az ellenőrzési rendszerbe való belépéssel, az ökológiai gazdálkodásra való áttéréssel és természetesen a bio minősítés megszerzésével. Köszönjük a rendezvény szervezőinek a lehetőséget, hogy kiállítóként mi is megjelenhettünk!

Ágócs-Paluska Éva
(Biokultúra 2022/6)