Jan Plagge az IFOAM Organics Europe újraválasztott elnöke

Brüsszelben 2023. június 21-én az IFOAM Organics Europe közgyűlésének tagsága új igazgatóságot választott, elnökének ismételten Jan Plagge személyét jelölték ki.

Újraválasztását követően Jan Plagge köszönetét fejezte ki, amiért ismételten őt érte az a megtiszteltetés, hogy az európai ökológiai mozgalom elnöke lehet. Beszédében elmondta, hogy az előttünk álló időszak kihívásokkal teli, hiszen a növényvédő szerek használatának csökkentésére és a biodiverzitás védelmére vonatkozó uniós célkitűzések nagymértékben átpolitizált és polarizáló kérdésekké váltak, várhatóan számos ökológiai gazdálkodó nehéz piaci helyzetbe kerül. Élelmiszerrendszereink átalakítására azonban nagyobb szükség van, mint valaha, az ökológiai gazdálkodás pedig továbbra is kulcsfontosságú szakpolitikai eszköz a kontinens mezőgazdaságának zöldebbé tételéhez és az európai vidéki területek újjáélesztéséhez.

A közgyűlésen elfogadott állásfoglalással az ökológiai mozgalom egyértelműen megerősítette, hogy támogatja az EU Green Deal és Farm to Fork stratégiáit. Hangsúlyozták azt is, mennyire fontos megőrizni az innováció rendszerszintű megközelítésének lehetőségét, amely hatékonyabb, mint a rövid távú technológiai megoldások alkalmazása az intenzív, nagy ráfordítást igénylő mezőgazdasági modellekről történő átálláshoz. Ennek kapcsán elengedhetetlenül fontos kiemelni azt a kulcsfontosságú tényezőt, hogy az ökológiai gazdálkodók döntő többsége azt szeretné, ha az ökológiai termelési folyamat a jövőben is GMO-mentes maradna, beleértve az új génszerkesztési eljárásokat (NGT) is.

Drexler Dóra az IFOAM Organics Europe újraválasztott alelnöke, a hazánkban működő Magyar Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, az ÖMKI igazgatója szerint az ökológiai gazdálkodás továbbfejlesztéséhez elengedhetetlen, hogy a jövőben is ragaszkodjunk a bizonyítékokon alapuló megközelítéshez. Ennek érdekében az érintett döntéshozóknak meg kell erősíteniük az Európai Unió ökológiai és egyéb agroökológiai megközelítésekre irányuló kutatási erőfeszítéseit.

Forrás: IFOAM Organics Europe
(Biokultúra 2023/3-4)