Japán import stop a kanadai búzára

A Japán Mezőgazdasági Minisztérium kijelentette, hogy felfüggeszti a Kanadából származó búza importját, mivel abban az elmúlt nyáron Alberta államban génmódosításra utaló tulajdonságokat fedeztek fel egy a Monsanto vállalat által kifejlesztett gabonában.

A Kanadai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség (Canadian Food Inspection Agency) beszámolója szerint a gabonát azzal a céllal génmódosították, hogy rezisztens legyen a Roundup gyomirtóval szemben. A növényt egy vidéki útszakasz közelében fedezték fel egy gyomirtó permetezést követően. A génmódosított gabona kereskedelmi engedéllyel nem rendelkezik.

Kanada a világ egyik legnagyobb gabona exportőre. Míg más gabonaféléket, például a kukoricát és a szóját nagymértékben génmódosítják a nagyobb hozamok elérése, vagy egyéb veszélyek kiküszöbölése érdekében, a fogyasztók aggodalmai miatt a búza kereskedelmi célú termelése esetében a GMO nem engedélyezett. A kanadai állami hivatalok szerint a felfedezett gabonafajta nem szerepel az ország hivatalosan engedélyezett fajtái között. A kormány megteszi a szükséges lépéseket a gabonakereskedők tájékoztatására. Kanadában és az Egyesült Államokban GMO búza termesztési kísérleteket folytattak ugyan eddig is, de nem a jelenlegi felfedezett terület 100 km-es körzetében. A gabonát megsemmisítették és a Kanadai Élelmiszerbiztonsági Ügynökség 3 évig monitorozni fogja a területet annak biztosítására, hogy további vetésekre nem kerül sor. Az eset ismételten rámutatott arra, hogy a mezőgazdasági biotechnológiai ipar nem tudja kontroll alatt tartani a GMO-kat.

Forrás: https://ca.reuters.com
(Biokultúra 2018/4)