Járvány idején is növekvő kereslet a bioélelmiszerek iránt

A bioélelmiszerek iránti kereslet tekintetében és a kiskereskedelmi eladásokban a koronavírus járvány idején is töretlen emelkedés mutatkozott. A londoni székhelyű Ecovia Intelligence piackutató cég szerint a jövőben is hasonló tendenciára számíthatunk.

A COVID-19 járvány során sok szó esett az immunrendszer erősítésének fontosságáról, az egészséges táplálkozás jelentőségéről, így érthető módon egyre több fogyasztó fordult a természetes, tápanyagban gazdag bioélelmiszerek felé. A helyzet sajátosságának megfelelően a legnagyobb növekedés az online kereskedelem területén következett be. Az angol Abel&Cole megrendelései mintegy 25%-kal növekedtek, az indiai Nourish Organic kiskereskedő 30%-os növekedést regisztrált, Franciaországban egyes bioélelmiszer üzletek 40%-ot meghaladó eladás növekedést tapasztaltak. A Whole Food Market, a világ egyik legnagyobb, természetes élelmiszerekkel kereskedő cégének a kiugró keresletre való tekintettel például az online élelmiszerboltok vásárlóinak korlátozását kellett megkezdenie.

Mivel számos élelmiszer külföldi országokból érkezik, például a bio tea, gyógynövények és fűszerek, az ellátási láncoknak is számos kihívással kellett szembenézniük a beszállítások zökkenőmentes megoldása érdekében. Az eddigi tapasztalatok alapján a bio- és az úgynevezett fenntartható élelmiszerek iránti igény a vírushelyzet enyhülése után is élénk marad. A 2000-es évben kezdődött kergemarhakór (BSE) járvány a biohús piacát lendítette fel, ezt követően a 2004-es SARS vírus, majd a 2008-as melamin botrány is kedvező befolyást gyakorolt a bioélelmiszerek kereskedelmének egyes piaci szegmenseire. A megnövekedett kereslet tartósságának eredményeképpen az előrejelzések szerint a következő öt évben a bioélelmiszerek piaca el fogja érni a 150 milliárd dollárt.

www.nak.hu