Javuló levegőminőség, javuló termelési adatok

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatóinak részvételével, 1999-2019 közti adatok elemzése alapján kiderült, hogy az amerikai farmereket a légszennyezés csökkenése nagymértékben segítette a javuló terméshozamok elérésében.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1990-ben lépett életbe a légszennyezettség elleni törvény. A megvalósult intézkedések hatására a levegő minősége jelentősen javult szerte az országban. A légszennyezés csökkentése céljából foganatosított intézkedések eredményeképpen húsz százalékkal nőtt a kukorica és szója terméshozama. A megnövekedett termésmennyiség a vizsgált 20 éves időszakban évente mintegy 5 milliárd dollár hasznot hozott. David Lobell szerint – aki mind a kutatás, mind a Stanford Egyetem élelmiszer-biztonsági és környezetvédelmi intézetének vezetője – a levegőtisztasági törvény hatására több milliárd dollárnyi haszon keletkezett az emberi egészség javulása révén.

A kutatásban nagyon fontos szerepet kaptak a műholdak, műszeres méréseik alapján lehetett a légszennyezettség hatásáról valós képet kapni. A vizsgálat résztvevői kilenc, a mezőgazdaság szempontjából fontos államban begyűjtött adatokat elemeztek. A műholdas felvételek nagy felbontású légszennyezettségi adatokat rögzítettek, melyekkel aztán a terméshozamokat összevetették. Ennek alapján egyértelműen kirajzolódtak az összefüggések. Minél távolabb működik egy gazdaság egy erőműtől, annál jobb terméseredmények mutatkoztak. Ez leginkább a szénerőművek esetében realizálódott. A kutatók minden egyes szennyező anyag vonatkozásában meg tudták határozni annak a terméseredményekre gyakorolt hatását. Kukorica esetében összesen 19%, szója esetében 23% volt a növekedés. Négy fő szennyező anyag hatása körvonalazódott: a talajközeli ózon, a nitrogén-dioxid, a kén-dioxid, valamint a por és korom jellegű szennyező anyagok mennyisége befolyásolta a terméseredményeket. Ezen anyagok jórészt a fosszilis energiahordozók égetéséhez kapcsolódik, az ózonhoz azonban napsütés is szükséges.

Összefoglalásképpen fontos kiemelni, hogy a fő légszennyező anyagok a mezőgazdasági terméshozamokat csökkentik, a javuló levegőminőségi adatok pedig e negatív hatás mérséklődését igazolják.

Forrás: https://ng.24.hu
(Biokultúra 2021/5)