KAP reform: világos és konkrét megoldásokra van szükség

Az Európai Bizottság a 2017. november 29-én megjelent közleményében fogalmazta meg a 2020 utáni KAP-ra vonatkozó előzetes terveit. A mezőgazdasági miniszterek 2018. január 29-én Brüsszelben, Bulgária EU-s elnöksége alatt megkezdték azt a tárgyalássorozatot, melynek során részletesen megvitatják, majd kidolgozzák a KAP reform részleteit.

A mezőgazdasági miniszterek többsége üdvözölte a Bizottság közleményében szereplő megközelítést, de felhívták a figyelmet arra, hogy ezzel több adminisztratív teher hárul majd a tagállamokra és a gazdálkodókra egyaránt, ami nemkívánatos tendencia.

A miniszterek többsége elismerte, hogy a Bizottság tervezete jó irányba halad. Jan Plagge, az IFOAM EU elnökhelyettese elmondta, hogy nagyon sok múlik most azon, hogy a tagállamok a gazdálkodókkal és érdekképviseletekkel együtt milyen konkrét megoldásokat dolgoznak ki annak érdekében, hogy a megfogalmazott uniós, valamint a fenntartható fejlődésre vonatkozó ENSZ célok meg is valósuljanak a gyakorlatban.

Eduardo Cuoco, az IFOAM EU igazgatója hangsúlyozta, hogy az uniós fogyasztók növekvő igénye a biotermékek iránt, valamint az ágazat hozzájárulása a közjavak biztosításához egyaránt bizonyítják, hogy megéri az ökológiai gazdálkodásba való befektetés. Mindez az EU-t a fenntarthatóbb növekedés irányába mozdítja el, ami egyaránt szolgálja a gazdálkodók, az unió polgárainak és a környezet védelmének érdekeit.

Forrás: www.ifoam-eu.org
(Biokultúra 2018/1-2)