Kárpótlás után lett biogazdálkodó

Jó termés ígérkezik (bal oldalon Komáromi János biogazda)

Komáromi János nagydorogi biogazdálkodó kárpótlással szerezte vissza édesapja és nagyszülei birtokát. Jelenleg 60 hektáron gazdálkodik. Két éve van tanúsított bioterménye. Elkötelezett híve a biotermelésnek. Ősei földjén az 1970-es években macskagyökeret és kakukkfüvet termelt fizetéskiegészítésként.

Tolna megyében főként gabonaféleségeket termelnek, a szántóföldjén volt fehér mustár, búza, kukorica, repce, napraforgó. Jelenleg 60 hektárból 17 hektáron lucerna, két hektáron kukorica, 1-1 hektáron a Székelyföldi Bivaly és a Mezőhegyesi lófogú kukorica terem. Azonkívül kölest termeszt 20 hektáron, ebből 14 hektár GK Alba, 3,5 hektár GK Piroska és 3 különböző tájfajta köles nő: 1 hektár Fertődi Piros, 1 hektár Jászberényi tájfajta, fél hektár Tápiószentmártoni tájfajta.

Három munkahelyet járt be: volt keverőüzemi műszakvezető a nagydorogi tápkeverő üzemben, aztán a bíróságon hivatalnok lett, 1988. február 1-vel a saját lábára állt. Szinte teljes egészében mezőgazdasági tevékenységből próbál megélni.

 

A sikeres növényfajták

– Melyik a legsikeresebb növényfajta, amivel foglalkozik?

– Amit piacra vittem és a várakozásomnak megfelelően el tudtam adni, az a Bánkúti 1201-es búza és annak az egyik fajtakeveréke a legsikeresebb. Az idén magfelszaporítást is vállaltam, az összes termékem közül a búza részaránya 40 százalékos lesz.

– Hogyan tudja megoldani a vetésforgót?

– Három növényféleséget váltogatva termelek. Csak annyi mustárt termesztek, hogy a zöldtrágyavetéséhez elegendő legyen a megtermett mag, a búza és a köles váltják egymást, közte van lucerna, amit négy évig tartok egy helyen.

– Mennyire használja ki a pillangósok vetésforgóba illesztését: főként a betegségmegelőzéseknél vagy esetleg a gyomfertőződés megelőzésénél?

– Az egynyári pillangósoknál komoly problémát jelent a gyomosodás, mivel a biogazdálkodásban nem használunk gyomirtót. Fehérvirágú csillagfürttel próbálkoztam egy 2,5 hektáros területen. Természetesen sikerült a legaszályosabb évet kifognom erre a próbálkozásra és olyan dolgokat tapasztaltam, hogy elképedtem rajta. A fehérvirágú csillagfürt maga mellett szinte dédelgette, babusgatta a gyomokat és nevelte. Ellátta a gyomokat a megfelelő vagy a szükséges nitrogénmennyiséggel, úgy másodlagosan és ő maga meg alig ment valamire.

– Utána milyen növényeket próbált még meg, míg eljutott a mostani vetésszerkezethez?

– Próbálkoztam a repcével a biotermesztésben, de a rovarkártevők miatt ki kellett vegyem a sorból, mert a rovarkártevők elleni védekezés lehetősége nagyon szűkre szabott. A repcéről pedig tudva levő, hogy komoly rovartámadásoknak van kitéve.

– Mik azok a betegségek, amik megjelennek és a vetésforgó hogyan tudja hatásukat mérsékelni? Melyek a leggyakoribb betegségek és hogy védekezik ellenük?

– Természetesen nagy szerepe van a vetésforgónak a betegségek elleni védekezésben, hisz ha monokultúrába visszavetném vagy bárki visszaveti a kukoricát vagy a búzát, akkor azt tapasztalja, hogy a korábban nyomokban fellelt betegségek nagyobb arányában vannak jelen.

Amikor a búzát kiválasztottam, a Bánkúti 1201-est, az nem csak a nagyapám iránti nosztalgia miatt volt, hanem azért, mert a nagyapám korában egyáltalán nem alkalmaztak gombabetegségekre vegyszeres védekezést. Tulajdonképpen legfeljebb vetéskor, hogy ha valamilyen kockázattal számolniuk kellett, akkor maximum rézgáliccal csávázták a vetőmagot. Az volt a jellemző, hogy elvetették és a vetést követően, a tavaszi fogasolás után már csak az volt a dolguk, hogy szemlélgették a területet és a végén learatták. Tehát én ezért választottam, mert azt gondoltam, hogy a Bánkúti 1201-es búza nagyobb ellenálló képességű. Eddig csak a vetésfehérítő támadásával találkoztam, amely kártétele foltokban jelentkezett. Novo­doros foltkezeléssel a kártétel kivédhető, vagy pedig a fertőzött pár négyzetméternyi területet egyszerűen kivágtam, hogy ne tudjon a fertőzés tovább terjedni.

Betegségek elleni védekezés

– Amennyiben lát ilyen betegséggócokat, akkor milyen megoldást alkalmaz?

– A biogazdálkodásnak megvannak az engedélyezett védekezéshez használható szerei. Novodort már említettem a vetésfehérítőre. Ezenkívül különösebb tapasztalatom még nincsen, mert nem kellett más ellen védekezni.

– A tápanyag-gazdálkodást miként oldja meg? Tudjuk, hogy a pillangósok megkötik a nitrogént a talajban, de mégis, ha úgy látja, hogy nem kellően ellátott a talaj, akkor mi az, ami még bevált módszer?

– Pillanatnyilag a pillangósokra, illetve a lucernatörésre építek. A pillangós megköti a nitrogént a talajban. Én úgy gondolom, hogy sok minden más tápanyag is a lucernagyökérben megtalálható. Hiszen a lucerna elég mély gyökerű, a szakirodalom szerint 14-16 méteres mélységre is képes lehatolni és az egyéb tápanyagokat ebből a mélységből szintén beépíti a gyökérzetébe. A szakirodalomban megtalálható, hogy a makroelemek vonatkozásában a lucernatörés szinte teljes értékű tápanyagpótlás. A termőföld képes egy termésszintet folytonosan produkálni. Ha megvizsgáljuk az erdők alját, a dűlőutak szélét, az árokpartokat, ott mindig dúsan zöldellő növényzetet talál az ember, anélkül, hogy azt bárki is tápanyagpótlással vagy trágyázással dúsítaná.

Tanácsok biogazdálkodóknak

– Milyen tanácsai lennének a pályakezdő biogazdál­ko­dók­nak? Mire figyeljenek?

– Korábban, öt évvel ezelőtt intenzív növénytermesztéssel foglalkoztam, sikerült hektáronként 10 tonna kukoricát termelni. De mellette sikerült komoly adósságállományt felhalmoznom is, amit az aratást vagy a betakarítást követő értékesítésnél alig-alig tudtam kiegyenlíteni az értékesített növényből származó árbevételből.

A leendő biogazdálkodóknak azt tanácsolnám, hogy állítsanak fel egy számvetést. A tanúsított bioterményt azt stabilan, jól el lehet adni a piacon, az idén több mint kétszereséért, mint a konvencionális terményeket.

– Most milyen termésátlagokkal termel?

– Lucernatörésben a Bánkúti 1201-es 2,8 tonnát produkált, a nem lucernatörésben pedig 1,8 tonnát termelt hektáronként.

– Hogyan tudja értékesíteni? Viszik-veszik? Bioként tudja eladni vagy konvencionálisként?

– Az idei termés még magtáron van, tehát még nem adtam el. Alkuban vagyok a leendő vevővel, de még nem fejeztük be az alkut. Tavaly Németországba ment el, 320 euróért adtam el a búza tonnáját. Az idén hasonló ár várható.

– Milyen betegséget észlelt a búzán, és miután felfedezte, hogyan tudott védekezni?

– Gombabetegség a szárrozsda, a levélrozsda és a lisztharmat. Ezek ellen tulajdonképpen engedélyezettek a réz-, illetve a kénalapú permetezőszerek, amelyeket természetesen feltüntettek a biogazdálkodásban használható szerek listáján. De én még ezeket sem használtam. Olyan mértékű betegség nem jelent meg nálam, hogy az számottevő lett volna. A „rettegett” fuzáriumosság a Bánkúti búzánál még soha nem jelentkezett. A vetésforgó nagyon fontos védekezés, és ha a harmadik évben kerül vissza egy kalászos gabona ugyanazon táblára, akkor a talajból induló fertőzésekkel gyakorlatilag már nem kell számolni.

– Mik a jövőbeli tervei?

– Folyamatban van egy beruházás, LEADER-pályázati támogatással. A LEADER-pályázaton megítéltek számomra 10 millió forint összegű támogatást, a saját erőn túl ezt használom fel a termelést segítő gépek beszerzéséhez. A tisztítógép megvan, ezután a tönkölybúza hántolót, a köves malmot, illetve a lisztszitát és a köles hántológépet kellett telepíteni, valamint az ezekhez szükséges eszközöket, a porleválasztókat, meg a frakciószétválasztó, illetve az anyagmozgató berendezéseket szerzem be. Ez olyan stádiumban van, hogy valószínűleg 2014 májusában a próbaüzemet el tudom indítani. A csomagológép segítségével az általam megtermelt gabonaféleségeket konyhakész, illetve félkész állapotban tudom kiszerelni és eladni.

Ilonka Mária
(Biokultúra 2013/6)