Kérdések egy új, génszerkesztett búzafajta kereskedelmi forgalomba hozataláról

Az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) szerint egy a Calyxt nevű, Minneapolisban működő biotechnológiai vállalat által a rosttartalom növelése céljából génszerkesztett új búzakultúrát nem szükséges a GMO-kra vonatkozó engedélyezési eljárásnak alávetni, mivel a génszerkesztés művelete nem minősül GMO-val kapcsolatos kísérletnek.

Technikailag és tudományosan azonban ez a búza egy GMO, és ha valaha Európába behozatalra kerül, akkor az EU GMO szabályainak és címkézésének kell alávetni. A történet egyetlen megnyugtató aspektusa az amerikai búzaexport-szövetség tájékoztatása, miszerint a szóban forgó génszerkesztett búza jelenleg nem áll a kereskedelmi forgalomba hozatal közelében. A potenciális kereskedelmi forgalomba hozatal magában foglalja a vetőmag- és gabonatermelést is, ez azonban előre meg nem jósolható következményekkel járhatna.

A biotechnológia kritikusainak kétségei vannak afelől, hogy a fogyasztók, különösen az egészségtudatos piaci szegmens kedvezően fogadná-e a génszerkesztett növényeket. A fehér liszt gyártása során a rostokat általában kivonják, de a teljes búzában megtalálhatók, így a fogyasztók ugyanazt a hatást érhetik el természetesebb és biztonságosabb módon, ha több teljesértékű és kevesebb finomított gabonafélét fogyasztanak – mondta Bill Freese, az Élelmiszerbiztonsági Központ tudományos szakpolitikai elemzője. A génszerkesztésnek olyan nem kívánt mellékhatása is lehet például, hogy az emberi szervezet számára eddig ismeretlen új molekulák jönnek létre, melyek várható egészségügyi hatása előre nem jósolható meg.

www.capitalpress.com
(Biokultúra 2018/3)