Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és post-harvest fejlesztések támogatása

Kiemelt Támogatás az ökológiai gazdálkodóknak!

Új fejlesztési lehetőség nyílik a kertészetek számára a „Kertészeti üvegházakhoz, hűtőházakhoz kapcsolódó, és post-harvest fejlesztések támogatása” program keretében. A támogatás célja a kertészeti ágazat hatékonyságának növelése és a fenntartható termelés elősegítése.

Az elbírálás során az ökológiai gazdálkodást folytatók jelentős előnyhöz juthatnak. Azok, akiknek üzemmérete legalább 30%-ban ökológiai vagy ökológiai átállási státuszú a támogatási kérelem benyújtásakor 5 plusz ponthoz is juthatnak.

Ezen felül, azok a gazdák, akik a támogatási kérelem előtti teljes lezárt üzleti évben legalább 10.000 euró értékű ökológiai üzemmérettel rendelkeznek, továbbá legalább 30%-ban ökológiai vagy ökológiai átállási státuszú kertészeti ágazathoz kapcsolódó üzemmérettel rendelkeznek 10%-kal megemelt támogatási intenzitásban részesülhetnek az alaptámogatáshoz képest.

Az igényelhető támogatás összege akár 5 milliárd Ft is lehet, lehetőséget adva a nagyobb fejlesztések finanszírozására és a hatékonyabb termelés kialakítására.

A pályázat benyújtásának időszaka 2024. július 23-tól 2025. március 10-ig tart, így a gazdálkodóknak elegendő idő áll rendelkezésükre a részletes tervek kidolgozására és a pályázatok előkészítésére.

A pályázati felhívás tartalma itt érhető el: https://kap.mnvh.eu/news/2024-04-05/085154/tarsadalmi-egyeztetesen-az-kerteszeti-uveghazakhoz-hutohazakhoz-kapcsolodo