Kevesebb vegyszer ellenére is gazdaságos a szántóföldi termelés

A növényvédő szerek használatának csökkentése az egyik legfontosabb tényező a környezetvédelem és az emberi egészség szempontjából. A vegyszermentes termelés kivitelezhető a megfelelő termesztéstechnológiák alkalmazásával, de felmerül a kérdés, hogy ezek a technológiák biztosítják-e a megfelelő termésmennyiséget és a jövedelmezőséget.

David Makowski és Nicolas Munier-Jolain franciaországi vizsgálataik során megállapították, hogy az alacsony peszticid használat csak kevés esetben csökkenti a termésmennyiséget vagy a termelés jövedelmezőségét. Megvizsgálták a növényvédő szer használat, valamint a termésmennyiség és a jövedelmezőség közötti összefüggést.

Vizsgálataikat 946 konvencionális gazdaságban végezték, melyek eltérő mennyiségű növényvédő szert használtak fel és változatos terméseredményeket produkáltak. A gazdaságok 77 százalékában nem tudtak kimutatni semmilyen ellentétet az alacsony mennyiségű peszticid használat és a nagy termésmennyiség, illetve jövedelmezőség között.

Vizsgálataik alapján megállapították, hogy a vizsgált gazdaságokban átlagosan 42 százalékkal lehetne csökkenteni a növényvédő szerek használatát, anélkül, hogy annak bármilyen kockázata vagy negatív hatása lehetne a termés mennyiségére vagy a jövedelmezőségre.

Forrás: www.nature.com

A Biovilág hírei
(Biokultúra 2017/2-3)