Klímasemlegesség 2050

Az éghajlatváltozás jelentette kihívásokra adott válaszul az Európai Bizottság 100 milliárd euró értékű beruházással tervezi segíteni a tagállamok gazdaságainak környezetbarátabbá válását. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatón ismertette a 2050-ig elérni kívánt klímasemlegességet célul kitűző „Európai Zöld Megállapodás” (European Green Deal – EGD) nevű programcsomagot.

A terv véglegesítéséhez az Európai Parlament hozzájárulására és a tagállamok jóváhagyására is szükség van. Az EGD egyrészt a kibocsátás-csökkentésre, másrészt a munkahelyteremtésre és az innováció ösztönzésére irányul. A stratégia felvázolja, hogyan válhat Európa 2050-re klímasemlegessé a fellendülő gazdaság és a javuló életminőség mellett.

Az EGD a gazdaság összes ágazatát lefedi, mindenekelőtt a közlekedést, az energiaágazatot, a mezőgazdaságot, az építőipart, az iparágak közül pedig az acélgyártást, a cementgyártást, az infokommunikációs technológiákat, a textilgyártást és a vegyipart.

A program célja, hogy Európa 2050-re a világ első klímasemleges kontinensévé váljon. Az ütemterv intézkedései a tiszta, körforgásos gazdaságra való átállást ösztönzik, az erőforrások hatékony felhasználásával, az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésével, a biodiverzitás csökkenésének visszafordításával, a környezetszennyezés mérséklésével. Sorra veszi a szükséges beruházásokat, a rendelkezésre álló finanszírozási eszközöket is, a méltányos átmenet fontosságának szem előtt tartásával.

Az uniós bizottság megkezdi a 2030-ra kitűzött európai kibocsátási célok szigorítására irányuló munkát is, és ütemtervet dolgoz ki a 2050-re meghatározott célok eléréséhez.

www.agrotrend.hu
(Biokultúra 2020/1)